Jenn Díaz, Najat Driouech, Trinito, Ramón Cotarelo i Carles Mundó, entre d'altres, en un acte de campanya
Jenn Díaz, Najat Driouech, Trinito, Ramón Cotarelo i Carles Mundó, entre d'altres, en un acte de campanya

Una quarantena de professionals del món acadèmic i la cultura donen suport a Junqueras i Rovira

En un moment de la campanya electoral, és tradició que les candidatures presentin un llistat de noms que s’han decidit a donar suport a la seva llista electoral. Així com el PSC va fer la seva mostra de força fa més de dues setmanes, avui és el torn d’Esquerra.

Abans de fer un cop d’ull a la quarantena de perfils que s’han avingut a mostrar públicament el seu suport, val la pena destacar que el partit republicà té una llarga tradició d’incloure independents a les llistes. Entre d’altres, l’activista a favor de l’acollida de refugiats, Rubén Wagensberg, l’escriptora Jenn Díaz, l’experta en immigració Najat Drouiech i l’esportista Núria Picas, han estat els valents que han fet el pas endavant per assumir un compromís polític. Tots ells, a més, estan en llocs de sortida i per tant els podrem veure la propera legislatura sent diputats al Parlament de Catalunya.

A més, Esquerra es presenta en coalició amb Catalunya Sí, una plataforma de persones independents (Ada Parellada, Isona Passola, Carme Arenas, Lluís Danés...) que va néixer fa set anys per donar suport a Alfred Bosch i que a partir d’aquí ha mantingut el seu acord electoral amb Esquerra. Així doncs, entre els independents i els membres de Catalunya Sí, Esquerra ja compta amb el suport de noms molt destacats.

Tot i això, aquest cop, la candidatura liderada per Esquerra ha decidit recollir suports entorn d’un manifest que ha elaborat el conseller de Cultura i mitjans de comunicació entre el 2006 i el 2010, en Joan Manuel Tresserras. Ell ha sabut aglutinar perfils diversos per aquest últim dia de campanya.

El llistat de suports que presenta Esquerra no sembla que tingui vocació d’exhibir cares reconeixibles pels ciutadans, sinó que sobretot s’ha centrat en els suports provinents de diferents acadèmics, on el partit republicà s’hi mou cada cop amb més comoditat.

 Jenn Díaz, Najat Driouech i Ruben Wagensberg, en un moment de distensió durant la campanya
Jenn Díaz, Najat Driouech i Ruben Wagensberg, en un moment de distensió durant la campanya

El llistat de persones que han decidit demanar el vot per la candidatura d’Oriol Junqueras combina perfils de molta trajectòria (el politòleg Josep Ma. Reniu, el sociòleg Oriol Homs, o l’investigador en biomedicina Pere Joan Cardona) i al mateix temps sap posar de relleu valors emergents, com els politòlegs Jordi Muñoz i Marc Sanjaume, que a dia d’avui ja estan en espais destacats.

Fora de les universitats, el llistat de persones que donen suport al text també té una qualitat destacada: l’arquitecte Oriol Bohigas, el director de teatre Oriol Broggi o el productor Josep Ma. Mainat, en són alguns d’ells.

Esquerra acaba la campanya, doncs, amb un lluït llistat de persones que hi donen suport. Es desconeix l’impacte d’aquest tipus d’iniciatives en el comportament electoral de la gent, però no es pot negar que un llistat així ajuda a exhibir múscul entre els diversos àmbits professionals, a 48h hores del dia D.