La Fiscalia endureix el discurs a les conclusions finals, manté l'acusació per rebel·lió i afirma que "el procés va ser un cop d'Estat". L'Advocacia parla de sedició i malversació

Després de 50 sessions del judici a la democràcia, tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular, han donat a conèixer avui les seves conclusions definitives: les mateixes que fa 4 mesos, quan va arrencar el judici: " S'ha prescindit dels fets. De fet, les intervencions d'avui, les podrien haver fet exactament igual el dia 12 de febrer, prescindint del judici. Han agafat el que els ha interessat, els testimonis que els ha interessat, sense entrar en el fons de la qüestió. I el fons de la qüestió és que la violència és violència, i sabem política i jurídicament què significa la violència. I no va existir", ha denunciat el portaveu jurídic d'Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, que ha afegit de manera contundent que "la deriva definitiva ha acabat en deliri, quan han afirmat que, part de la violència, de la qual en són suposadament culpables els encausats, justament prové també dels ciutadans ferits l'1 d'octubre".

Una violència que, de fet, no ha defensat ni l'Advocacia de l'Estat. No la considera "estructural" i, per tant, no hi veu rebel·lió, sinó sedició. Aixó sí, fent tota mena d'equilibris per sostenir aquest delicte, i intentant justificar que hi va haver un aixecament i oposició per part de més de dos milions de persones: "Els fets són els fets: no hi va haver violència de la mateixa manera que no hi va haver sedició. Perquè no es va impedir que es fes cap pràctica judicial. Han anat teoritzant, sense concretar, quines han estat les pràctiques judicials que no es van poder fer per part de les forces de seguretat", ha insistit Elena.

Pel que fa a la malversació, Elena ha estat clar: "al final de la seva intervenció, l'Advocacia de l'Estat ha arribat a afirmar que com que hi havia una confabulació per part de tothom, per part de tot el Govern, per fer un referèndum il·legal, tots els diners de la Generalitat i tota la seva estructura estava destinada a això".

Després de les falsedats d'avui, la setmana que ve podrem escoltar les conclusions finals de les defenses i les al·legacions finals dels encausats, que demostraran un cop més la realitat i la veritat. En aquest sentit, Elena ha volgut ser clar: "avui hem sentit les intervencions polítiques de la fiscalia política, que persegueix idees i persones pels seus pensaments polítics. És curiós que hagi començat la seva intervenció, dient que aquí es jutgen fets i no es jutgen idees, per després afirmar que la Generalitat és un "cortijo" o, per exemple, comparar la ideologia independentista amb les idees xenòfobes o amb els totalitarismes. És a dir: que diuen que no persegueixen idees sinó fets, però després totes les afirmacions que han fet tenen un biaix polític evidentíssim".

L'última paraula la tindrà el Tribunal, però per part de les acusacions i durant tot el judici, "s'ha prescindit dels fets. I el més greu de tot és la concepció de democràcia que hi ha darrera d'això: una democràcia que confón la reivindicació amb la insurrecció, i la violència amb la protesta. No anem bé per aquest camí" ha sentenciat Elena.