Oriol Junqueras just abans de la seva declaració al Tribunal Suprem
Oriol Junqueras just abans de la seva declaració al Tribunal Suprem

El primer dia d’interrogatoris ha parlat Oriol Junqueras després d’un any i mig empresonat i silenciat. El president d’Esquerra ha manifestat que es considera un pres polític i ha reivindicat el referèndum de l’1-O: “Votar no és un delicte, impedir-ho per la força, sí”

Avui, tercer dia de judici, han començat els interrogatoris i, per primera vegada des de fa un any i mig, hem pogut sentir la veu del president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Amb convicció i fermesa, Junqueras ha fet una aferrissada defensa dels valors democràtics i republicans i ha desmuntat la farsa judicial a la que s’enfronta. Ha reivindicat que defensar la independència no és cap delicte, com tampoc ho és votar, i ha evidenciat que “votar no és un delicte, impedir-ho per la força, sí”.

El primer que ha fet Junqueras ha estat anunciar que no respondria les preguntes de les acusacions, només les del seu advocat, Andreu Van den Eynde: "Se m'acusa per les meves idees i no per fets. Estic en un judici polític i com a representant electe em dec als meus votants”. I per si no quedés prou clar, ha afegit: “En aquests moments, em considero un pres polític”.

Durant la seva declaració, el president d’Esquerra ha insistit que sempre ha actuat pacíficament i ha rebutjat tot tipus de violència. També ha posat molt d’èmfasi en la seva aposta pel diàleg, malgrat que “sempre se’ns ha negat, la cadira de davant sempre ha estat buida”.

 Joaquim Forn durant la seva declaració
Joaquim Forn durant la seva declaració

Després d’Oriol Junqueras ha declarat Joaquim Forn, exconseller d’Interior, que sí que ha respost les preguntes de les acusacions. Forn ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra i també el referèndum de l’1 d’octubre. “L’organització i participació en un referèndum no és cap delicte”, ha assegurat, i ha criticat la violència produïda per “l’actuació errònia dels cossos i forces de seguretat de l’Estat”. També ha desmuntat el relat fals de la Fiscalia sobre els fets del 20 de setembre de 2017 al departament d’Economia: “Hi havia dos cotxes de la Guàrdia Civil, no set”. I ha recordat que aquell dia la gent tenia tot el dret de protestar: “El dret a la protesta no és inconstitucional”.

Un espai polític lliure i radicalment democràtic

La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, assegura que avui ha pogut veure Oriol Junqueras “defensant les seves idees de la manera que ell tan bé sap fer, de forma pacífica i democràtica” i demostrant que es tracta d’un judici polític. Al vídeo que podeu veure a continuació, Rovira també defensa que votar no és cap delicte i afegeix que “el judici té com a objectiu limitar i condicionar la democràcia, un espai polític que nosaltres, com ha fet l’Oriol avui, sempre l’hem defensat lliure i radicalment democràtic”.