El ministeri fiscal considera que ha quedat acreditada la violència, malgrat el visionat dels vídeos i els testimonis de les defenses, que han demostat el contrari

Finalment i després de més de quatre mesos de judici, on hem pogut escoltar centenars de testimonis i comprovar totes les proves, la Fiscalia es manté com al principi. Ahir anunciava que les seves conclusions són definitives: demana 25 anys de presó a Oriol Junqueras, 17 anys a Carme Forcadell, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, i 16 per la resta d'exconsellers, entre ells Raül Romeva i Dolors Bassa. Considera que ha quedat acreditada una violència que, en realitat, mai no va exisitir. Tampoc l'Advocacia de l'Estat es fa enrere en el delicte de sedició, que preveu 15 anys de presó. "Avui, efectivament, hem vist com la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'extrema dreta continuen de la mà, com sempre en tot aquest procés, i com es ratificaven en les seves acusacions i peticions de penes als encausats. Són l'odi vestit de toga", denunciava el portaveu jurídic d'Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena. I no només això: el ministeri fiscal demana que no puguin obtenir el tercer grau (sortir de la presó) fins que no hagin complert la meitat de la condemna. "Ara és la Sala, després dels informes que s'emetran per part de les acusacions i les defenses, qui tindrà la darrera paraula", explicava Elena.

Tot plegat, s'ha fet públic després del visionat dels vídeos de l'1-O i el 20-S aquesta setmana, que acrediten en tots els casos, que "no es va produir cap violència per part dels ciutadans. Només hi va haver la violència de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, per instruccions polítiques". Un visionat, a més, que s'ha dut a terme de manera ràpida i amb poc interès per part de l'acusació, i durant el qual la Fiscalia no ha estat capaç en molts casos, ni tan sols, de datar o ubicar les imatges que havia presentat com a prova.

Unes imatges que, lamentablement, a més, s'han mantingut amagades durant tot el judici i que, per tant, no han pogut ser útils per a una de les finalitats que tenien: servir de contrast amb les declaracions dels diferents testimonis que han passat per aquest judici per demostrar "si els que parlaven d'aquells fets deien la veritat o mentien". "Sabien perfectament que els vídeos demostrarien el que tots sabem: que l'1-O no es va produir cap violència per part dels ciutadans", insistia Elena, que també ha afegit que tornar a veure aquests vídeos, "no només remou els budells, sinó que cada vegada que es visionen, hom pren consciència que no saben, fins a quin punt, aquelles actuacions policials ordenades pels responsables polítics, han trencat tantes coses en la relació del nostre país amb l'Estat espanyol. Un error gravíssim, un error d'incalculables conseqüències".