Oriol Junqueras en roda de premsa a la seu d'Esquerra Republicana / Marc Puig
Oriol Junqueras en roda de premsa a la seu d'Esquerra Republicana / Marc Puig

El president d’Esquerra qüestiona la credibilitat del govern espanyol després dels seus “girs de relat” i denuncia que encara no ha assumit responsabilitats pel Catalangate

“Amb aquests girs de relat, un relat que permanentment està construint per evitar assumir responsabilitats, quina credibilitat pot tenir el govern espanyol?”. Aquesta és la pregunta que ha plantejat el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, en roda de premsa, després que Moncloa hagi anunciat que el president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles també van ser víctimes del programari espia Pegasus.

En qüestió de pocs dies, l’executiu espanyol “ha passat, primer, de negar l’espionatge; després, a assumir-lo i dir que ens el mereixíem; i, avui, a dir que també els han espiat a ells”, ha assenyalat Junqueras. “Quanta versemblança hi podem donar?”, ha afegit.

Però encara ha subratllat una qüestió més greu: “Per què el ‘Gobierno’ va a la justícia quan l’espien a ell i, en canvi, no pren cap iniciativa quan els espiats són uns altres? On és la resposta de l’Estat espanyol quan els espiats són independentistes, advocats i periodistes?”, ha denunciat el president d’Esquerra.

I és que el govern espanyol encara no ha donat explicacions pel Catalangate. “Tenim moltes preguntes i no tenim resposta: qui va demanar espiar-nos? Des de quan, i fins quan, ens van espiar? Quines garanties tenim que no ens continuen espiant avui?”, ha insistit Junqueras, tot evidenciant que qui té les eines per fer espionatge és l’Estat, i qui hauria de vigilar-ho i impedir-ho és, també, l’Estat. Per tant, “el ‘Gobierno’ hauria d’assumir responsabilitats d’aquest cas que cada dia és més escandalós”, i “com més triguin, més els costarà reconstruir la confiança que han malmès”.

Ha acabat interpel·lant directament al PSOE: “No seria recomanable que el PSOE, que va dir que netejaria les clavegueres de l’Estat, ho faci ara que en té l’oportunitat?”. Pels republicans, és incomprensible que encara no s’hagi fet aquesta neteja: “Quanta democràcia està disposat a vendre l’Estat espanyol amb l’excusa de perseguir l’independentisme?”, ha clos Junqueras.