Junqueras: 'A les eleccions del febrer del 36 Esquerra va arrasar i aquella victòria va portar l'amnistia. El 14F ompliu les urnes de República'

Otegi i Pontón fan una crida a la mobilització i a votar Esquerra per evitar que els partits del 155 aturin el procés independentista

Quan falta una setmana per a les eleccions al Parlament, Esquerra Republicana ha fet una crida a la mobilització. De la mà del president del partit, Oriol Junqueras, en un discurs molt emotiu, ha fet una petició als catalans i les catalanes: “Us prego que el 14 de febrer ompliu les urnes amb paperetes d’ERC, les ompliu de dignitat, de llibertat, de República, d’amnistia i autodeterminació i que feu possible aquella victòria que ens ha de portar a la més gran de les victòries”. Junqueras, com a professor i historiador que és, ha recordat la victòria dels republicans del 1936 que va permetre l’amnistia dels presos, entre ells el president de la Generalitat del moment, Lluís Companys.

Junqueras ha continuat assegurant que “aquest país s'ho mereix tot i ho necessita tot”. “Som aquí per donar-vos-ho tot, fins i tot la nostra llibertat. Sempre hi serem, no ens rendirem mai”, ha afegit.

El candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha dirigit als votants que dubten: “Tots aquells que encara tenen dubtes i s’estan pensant que, si malgrat van ser- hi l’1 d’octubre, el 14 de febrer hi han de ser. Doncs és clar que hi han de ser”. I n’ha explicat el perquè: “Illa ha dit que proposar un referèndum es ‘algo descabellado’. Que defensar la llibertat d’aquest país és ‘algo descabellado’. Però en quin país viuen? En quina societat viuen? On han estat tots aquests anys?”, ha preguntat Aragonès. El número 1 de la llista republicana ha reiterat que cal votar per evitar que guanyin els del 155: “Ells només poden guanyar si no hi anem. Que cap vot independentista es quedi a casa, omplim les urnes de vots republicans”.

Nosaltres coneixem bé les mesures repressives, les hem viscudes. Per això, si el PSC suma, sumarà amb tots aquells que no volen la República catalana
Arnaldo Otegi coordinador general d’EH Bildu
  Junqueras: 'A les eleccions del febrer del 36 Esquerra va arrasar i aquella victòria va portar l'amnistia. El 14F ompliu les urnes de República'

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha intervingut en directe des de Ginebra i ha estat contundent: “Quan tornem a declarar la República catalana no volem que duri vuit segons, ni hores, ni dies, volem que quan es declari la República sigui per a tota la vida. I per aconseguir-ho no hi ha receptes màgiques; hem de treballar per ser molts més”. Rovira també ha explicat que diumenge que ve "hem de demostrar que seguim dempeus, amb la convicció intacta que fer República és estar al costat de la gent. Cal que el 14 de febrer ens mobilitzem tots i totes i que les urnes parlin de República, d’esperança i llibertat”.

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha posat l’accent en la repressió de l’estat espanyol, dels partits del 155. “Nosaltres coneixem bé les mesures repressives, les hem viscudes. Per això, si el PSC suma, sumarà amb tots aquells que no volen la República catalana”. Otegi també ha fet una apel·lació a la responsabilitat històrica: “Estan en joc moltes coses. S’ha d’empènyer la història en el camí de la llibertat i per la igualtat i per això el 14 de febrer s’hi ha d’anar, perquè si nosaltres no hi anem, venen ells”.

En una línia semblant s’ha manifestat la portaveu nacional del Bloque Nacionalista Galego (BNG), Ana Pontón, que, en directe des de Galícia, ha afirmat que les eleccions del 14 de febrer no són unes eleccions més: "El 14 de febrer va de democràcia i de futur, va de dignitat, va de derrotar els que creuen que poden empresonar o exiliar la voluntat d’un poble de ser lliure".

Per la seva banda, la candidata per Girona, la consellera Teresa Jordà, ha assegurat que és “imprescindible” que Esquerra Republicana guanyi el 14 de febrer: “Si no, ho farà farà el pitjor ministre de la Unió Europea, que ens han enviat empaquetat per Amazon des de Madrid”. Jordà ha recordat que els del PSC són també els del PSOE que "condemnen els joves a la precarietat, són els de la llei mordassa, els de les amnisties fiscals i els que aplaudeixen la corrupció dels Borbons”, ha afegit.

La consellera Dolors Bassa també ha participat a l’acte central de campanya fent un agraïment al suport de la gent, que cada setmana s’ha reunit per reclamar la llibertat dels presos i les preses polítiques. Bassa ha citat al president Companys per fer una crida a la mobilització: "Siguem conscients de l’hora greu i gloriosa, com deia el president Companys, que en aquest moment històric el país ens necessita. Ens necessita per tenir un Govern fort i perquè la gent tingui allò que es mereix: justícia social, llibertat i autodeterminació. A guanyar per la llibertat! Visca Catalunya!”, ha conclòs el seu discurs.

El candidat per Barcelona i president del Parlament, Roger Torrent, ha posat l’èmfasi en l’antifeixisme d’Esquerra Republicana: "Som irrenuciablement antifeixistes, sense matisos ni escletxes, d’això també van aquestes eleccions, de si guanyen els que plantem cara al feixisme o si guanyen aquells que acceptaran els vots de l’extrema dreta. No ho permetrem. Aquest diumenge sortim en massa a votar i evitem que algú arribi a la Generalitat amb els vots de l’extrema dreta”, ha indicat.

Per últim, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, ha recordat que “patim repressió perquè ho volem tot, ho aconseguirem, el camí a la independència és irreversible”.