Junqueras presenta el full de ruta cap a la independència acompanyat d'una representació transversal de la societat civil

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha presentat aquesta tarda a Barcelona 'una crida al nou país', acompanyat d'una sèrie de personalitats de l'àmbit de la cultura, la política (NECat, Avancem i Socialisme Catalunya i Llibertat) i l'economia. Junqueras ha desgranat 'el camí que hauria de seguir el país després de la jornada exitosa del 9N, en base a la legitimitat democràtica que se'n deriva'. Junqueras ha explicat que 'el camí consisteix a obeir el mandat democràtic que els ciutadans ens donem a nosaltres mateixos' i ha fet una 'crida als ciutadans de Catalunya perquè se sumin a aquestes passes que haurem de seguir en els temps immediats'.

El president d'ERC ha afirmat que 'aquestes passes han de començar per unes eleccions constituents que han de ser properes perquè necessitem un mandat democràtic per la independència' i ha expressat la necessitat d'arribar a una 'aliança programàtica al voltant d'alguns eixos: independència, justícia social, plena ocupació i lluita contra la corrupció'. En aquest sentit, Junqueras ha destacat que 'tenim la voluntat d'arribar a acords amb la resta de formacions independentistes, al voltant d'aquests punts'.

Segons Junqueras, 'aquestes eleccions haurien de derivar cap a un govern d'unitat i transversal cap a la transició nacional'. 'Aquest govern hauria de fer diverses coses simultàniament: exercir com a Estat independent i crear algunes estructures d'estat indispensables, com ara la hisenda, la seguretat social, etc', ha afegit. 'També s'haurà de fer un seguit de lleis lligades a les estructures d'estat, com ara la Llei de transitorietat jurídica, que ha de permetre l'emergència d'un nou marc jurídic', ha explicat Junqueras.

Junqueras ha assegurat que 'una de les primeres coses que ha de fer el nou govern és tirar endavant un procés participatiu per elaborar una nova Constitució, fet que suposarà una invitació a la ciutadania a empoderar-se del nou estat'. 'Aquesta Constitució s'hauria de ratificar a través d'un referèndum, que serviria per ratificat tot el procés', ha afegit.

El president d'ERC ha explicat que 'tot deriva en la creació d'una República Catalana que ha d'empoderar els seus ciutadans en tots els àmbits: justícia, serveis públics, agents econòmics, etc'. 'Volem construir una República que tingui un projecte inclusiu i que posi institucions a servei dels ciutadans', ha conclòs.

Algunes de les personalitats que donen suport a aquest full de ruta hi ha: Lluís Llach, Juanjo Puigcorbé, Gerard Quintana, Joel Joan, Toni Comín, Fabián Mohedano, Magda Casamitjana, Jordi Porta, Joan Manuel Tresserras, Laura Pelay, Pere Joan Cardona i Joan Caball, entre d'altres.

*Podreu trobar el document presentat avui i la llista d'adhesions al web: noupais.cat

Etiquetes