Oriol Junqueras atenent els mitjans sobre el dictamen de l'ONU
Oriol Junqueras atenent els mitjans sobre el dictamen de l'ONU

Romeva assenyala que el dictamen de les Nacions Unides, és “clau perquè la causa que hem portat al Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg tingui recorregut”

“La repressió personal és poc rellevant, el que importa és la qüestió del país, i la millor reparació és la victòria, la República Catalana”, amb aquestes paraules ha reaccionat des de Ginebra, el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, al dictamen del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides (ONU) que condemna la repressió de l'estat espanyol contra el moviment independentista.

En roda de premsa des de Barcelona, l’exconseller i vicesecretari general de prospectiva i agenda 2030 d’Esquerra Republicana, Raül Romeva i l’exconseller, Josep Rull, acompanyats dels advocats Carles Mundó i Jordi Pina, també han valorat la resolució coneguda el passat 31 d’agost, després de la demanda interposada per Romeva, Junqueras, Rull i Turull el 2018. Romeva ha afirmat que, gràcies al dictamen de les Nacions Unides, es reconeix “el que des de fa temps estem insistint, que en el moment en què superéssim l’àmbit legal estatal trobaríem allò que no hem trobat a Espanya: dret i justícia”.

La resolució considera que l'Estat va vulnerar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 1966 en suspendre com a diputats del Parlament Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull abans de la condemna de l'1-O. Representant així, una nova constatació que la repressió política de l'independentisme català per part de l'estat espanyol ha vulnerat greument els drets humans.

“Hi ha un reconeixement explícit que l’estat espanyol ha vulnerat els drets humans, no només de nosaltres quatre, sinó per extensió, de totes les persones que representàvem com a càrrecs electes”, ha afegit Romeva.

 Raül Romeva en roda de premsa sobre el dictamen de l'ONU / Marc Puig
Raül Romeva en roda de premsa sobre el dictamen de l'ONU / Marc Puig

L’Estat té 180 dies per donar una resposta a la resolució que, com ha reivindicat Romeva ha de ser política, i “es diu amnistia”. “S’ha judicialitzat un conflicte polític i l'única manera de desjudicialitzar-lo és anul·lant les causes i tornant a l'àmbit polític”, ha assegurat.

Els exmembres del Govern i del Parlament de Catalunya han reivindicat que es tracta d’una victòria moral i política, que a més, se suma a les diverses resolucions internacionals favorables obtingudes en els darrers anys. “És molt important l’efecte d’acumulació”, ha assenyalat Junqueras, que ha recordat la decisió del working group de detencions arbitràries de l’ONU, la resolució de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, i les més de 250 recomanacions i indicacions que, també l’ONU, va enviar a l’estat espanyol perquè adaptés el seu marc legislatiu per respectar els drets humans.

“Hi ha una gran acumulació de força jurídica que suma a la pressió que els independentistes intentem exercir en el marc de les institucions, de la societat, i de la política en general”, i que obliga, segons Junqueras, a “reduir les eines repressives que l’estat espanyol ha utilitzat contra el moviment independentista”.

A banda d’una victòria política, s’espera que la resolució sigui “clau perquè la causa que hem portat al Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg tingui recorregut”, ha remarcat Romeva. “És aquí on serà molt més fàcil treballar per la democràcia, la república catalana i la independència i és aquí on ens estem centrant i on treballem cada dia”, ha sentenciat Junqueras.