Oriol Junqueras somriu acompanyat dels diputats d’Esquerra Republicana / Marc Puig
Oriol Junqueras somriu acompanyat dels diputats d’Esquerra Republicana / Marc Puig

Oriol Junqueras i Raül Romeva prometen el càrrec de diputat i senador “com a presos polítics” i per imperatiu legal plantant cara als crits dels diputats espanyols

Arrenca la XIII legislatura a les Corts Generals espanyoles i ho fa evidenciant l'absoluta anormalitat democràtica en què viu l’Estat espanyol. El tret de sortida va ser ahir i va estar marcat per la presència dels presos polítics al Congrés i al Senat en la sessió constitutiva. A les 10 del matí, quan l’hemicicle del Congrés ja estava pràcticament ple, va entrar al Congrés amb un gran somriure el guanyador de les eleccions espanyoles a Catalunya, Oriol Junqueras. També ho van fer els altres companys presos polítics Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Per la seva banda, el senador més votat, Raül Romeva, va entrar radiant i saludant a la resta de senadors republicans a la cambra alta. El somriure dels presos polítics i els aplaudiments dels diputats independentistes contrastava amb les cares de circumstància dels representants de PP, C’s i Vox.

Abans de poder seure a l’escó, que els companys del grup parlamentari havien reservat a Oriol Junqueras, alguns diputats, com ara el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va saludar i dirigir unes paraules al president d’Esquerra Republicana.

Ho vau fer molt bé el 28 d’abril. Mai havíem tingut un grup tan gran i formidable com ara, segur que diumenge també ho farem molt bé
Oriol Junqueras President d'Esquerra Republicana i diputat al Congrés
 Moment distès entre els diputats republicans, que escolten atentament a l’Oriol Junqueras / Marc Puig
Moment distès entre els diputats republicans, que escolten atentament a l’Oriol Junqueras / Marc Puig

La sessió va començar amb la mesa d’edat, formanda, entre d’altres, per la diputada més jove de la cambra i del Jovent Republicà, Marta Rosique, que va anar cridant a votació els 350 diputats que havien d’escollir la presidència i la secretaria de la mesa del Congrés. La cua de diputats i diputades per poder votar va permetre que Oriol Junqueras, acompanyat de Gabriel Rufián, pogués saludar dirigents d’altres formacions com Jon Iñarritu, de Bildu; però també membres del govern del PSOE com Pedro Sánchez o Meritxell Batet.

Aprofitant les estones dels recomptes de les votacions, els 15 diputats d’Esquerra Republicana van conversar animadament amb Oriol Junqueras. De fet, van capturar alguns instants que de seguida van compartir a les xarxes socials. Junqueras va fer broma amb Marta Rosique després de l’embús provocat en les votacions: “Hem vist a la Marta col·lapsant el sistema parlamentari. Si amb una de sola ja els col·lapsem, imagineu-vos amb 28!

 La diputada del Jovent Republicà, Marta Rosique, va aprofitar l’ocasió per lluir una samarreta antifeixista i independentista / Marc Puig
La diputada del Jovent Republicà, Marta Rosique, va aprofitar l’ocasió per lluir una samarreta antifeixista i independentista / Marc Puig

El president d’Esquerra Republicana i cap de llista a les eleccions al Parlament Europeu també va aprofitar l’ocasió per lloar els companys de grup parlamentari i recordar la importància de les properes eleccions: “Ho vau fer molt bé el 28 d’abril. Mai havíem tingut un grup tan gran i formidable com ara, segur que diumenge també ho farem molt bé”. I és que diumenge és una gran ocasió per repetir la imatge que vam viure ahir al Congrés però al Parlament Europeu: un pres polític, l’Oriol Junqueras entrant a la cambra europea.

Una estampa semblant la vèiem també al Senat. Mentre es votava la mesa, Raül Romeva va aprofitar per dirigir unes paraules a tots els catalans: "El diumenge hem de tornar a guanyar per aconseguir la llibertat i una República inclusiva, sobirana, justa i ètica, aquella per la qual alguns hem acabat a la presó d'una manera molt digna, convençuda i determinada".

El diumenge hem de tornar a guanyar per aconseguir la llibertat i una República inclusiva, sobirana, justa i ètica, aquella per la qual alguns hem acabat a la presó d'una manera molt digna, convençuda i determinada
Raül Romeva Senador d'Esquerra Republicana

El moment més esperat de la jornada, la promesa del nou càrrec, va produir-se primer al Senat, on totes les càmeres estaven pendents de Raül Romeva. La promesa del senador més votat va arribar: "Fins a la proclamació de la República catalana sempre compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat, com a pres polític i per imperatiu legal, prometo".

Al cap d’una estona va ser el torn del Congrés. La cambra baixa va viure una sessió força accidentada a causa del boicot dels diputats de l’extrema dreta i la dreta. Cada vegada que un diputat independentista prometia el càrrec s’alçava una remor de cops als escons que impedia poder escoltar les paraules dels diputats i diputades republicans. Així els 15 diputats i diputades d’Esquerra Republicana van prometre el càrrec fent referència a la República catalana; reivindicant els presos i les preses polítiques, com va fer amb contundència Montse Bassa, germana de Dolors Bassa; i per imperatiu legal.

 El senador Raül Romeva saluda moments abans d’abandonar el Senat per tornar a la presó / ACN
El senador Raül Romeva saluda moments abans d’abandonar el Senat per tornar a la presó / ACN

Aquest va ser el moment d’Oriol Junqueras: “Desde el compromiso republicano, como preso político y por imperativo legal, sí, prometo".


Després dels discursos dels nous presidents del Congrés i Senat van concloure les sessions constitutives de les Corts Generals i, amb elles, va arribar l’hora de que els policies vestits de paisà s’emportessin, de nou, els presos polítics a la presó. Van ser cinc hores que els van acostar a la llibertat, cinc hores que els vots del 28 d’abril van fer una mica lliures a l’Oriol i al Raül. El vot el 26M ho pot tornar a fer, un vot que pot alliberar Junqueras i portar-lo al cor d’Europa.