Oriol Junqueras i Raül Romeva compareixen al Parlament de Catalunya / ACN
Oriol Junqueras i Raül Romeva compareixen al Parlament de Catalunya / ACN

La defensa dels republicans recorda que l’OMS i el Consell d’Europa recomanen alternatives a la presó en les actuals circumstàncies i considera que mantenir l’empresonament vulnera el dret a la vida i la integritat física

L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional on demana que se suspengui la pena de presó mentre s’allargui l’emergència sanitària del coronavirus i es posi en llibertat immediata els dos presos polítics republicans.

Van den Eynde fa constar que tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com el Consell d’Europa han demanat als estats membres “alternatives a la presó davant els efectes de la Covid-19 a les presons”. En aquest sentit, la defensa dels republicans considera que seguir empresonats durant la crisi de la COVID-19 vulnera el dret a la vida, la integritat física i moral i el dret a la vida familiar d’Oriol Junqueras i Raül Romeva.

L’advocat, a més, constata en el seu escrit que no existeix cap risc de fuga, no només perquè els presos ja han entrat i sortit de la presó de Lledoners per anar a treballar amb el 100.2, sinó, i en essència, perquè la situació actual obliga al confinament i prohibeix la circulació no justificada.

Van den Eynde ja va demanar a l’alt tribunal la suspensió de les penes que el Suprem va imposar a Junqueras i Romeva, en el recurs d’empara que va presentar el passat 12 de març. Aquesta petició urgeix ara l’alt tribunal a resoldre sobre aquesta suspensió.