Oriol Junqueras i Marta Rovira en una fotografia d'arxiu
Oriol Junqueras i Marta Rovira en una fotografia d'arxiu

Oriol Junqueras i Marta Rovira han compartit anàlisis sobre qüestions d’actualitat i reptes de futur, com les eleccions municipals del 2023

Esquerra Republicana ha celebrat per primera vegada una macroassemblea on s’ha convocat tota la militància del partit. Fins ara, s’havien fet assemblees repartides territorialment, però aquest cop el president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, s’han dirigit al conjunt de la militància en una sola reunió virtual.

Durant la macroassemblea, que va tenir lloc aquest dilluns, Junqueras i Rovira van posar en comú les línies estratègiques i de treball d’Esquerra Republicana: “Treballem en el dia a dia per ajudar la gent i per fer realitat les grans transformacions per al país; i, en paral·lel, ens preparem i treballem per culminar el camí cap a l’alliberament nacional, cap a la República Catalana”.

Partint d’aquest enfocament, van tractar qüestions clau com la taula de negociació entre el govern català i l’espanyol, una taula que els republicans veuen com un “nou pols democràtic amb l’Estat”, i van posar de relleu que els acords de mínims aconseguits en la negociació dels pressupostos generals de l’Estat i la llei de l’audiovisual permeten dotar de força i constància aquest procés de negociació sobre el conflicte polític.

Van posar el focus, també, en els pressupostos de la Generalitat, que s’aprovaran aquest dijous al Parlament. “Uns pressupostos transformadors, expansius, amb un clar gir a l’esquerra, que aborden les necessitats i les urgències provocades per la pandèmia i alhora, comencen a dissenyar com volem que sigui el país d'aquí 10 o 20 anys”, van posar en valor.

El català va ser un altre punt molt rellevant de la macroassemblea. Junqueras i Rovira van defensar amb fermesa el model d’immersió lingüística de Catalunya i van assenyalar que “volem viure plenament en català i, per això, també, som independentistes”. Davant de l’ofensiva judicial que està patint la nostra llengua, van destacar les principals accions del Govern: un desplegament legislatiu, la codocència, l’augment d’inspeccions i el pla de promoció de l’ús de la llengua catalana als centres educatius.

Van parlar, també, d’horitzons propers, com la Conferència Nacional del partit prevista pel març vinent, i, sobretot, les eleccions municipals del 2023 i la importància de sortir al carrer i d’escoltar tothom, d’estar al costat de la gent, i d’aconseguir que tots els municipis siguin republicans. En aquest sentit, van subratllar que el 2022 serà un any clau a nivell municipal.

Van tractar la repressió que encara acompanya Esquerra Republicana amb molta duresa i amb múltiples cares, com l’econòmica, a través del Tribunal de Cuentas. Però van assegurar que no els fa retrocedir, ans al contrari. Van celebrar que els presos i preses polítics puguin passar el Nadal a casa, però van remarcar que Marta Rovira encara passarà aquestes festes lluny de casa i de la família. Abans d’acabar, es va obrir un torn de preguntes de la militància, i els líders d’Esquerra van demanar a tothom que vagi amb compte, segueixi les indicacions i mesures aplicades pel Govern i es cuidi molt, donada la situació de la pandèmia.