El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, aquest diumenge a la Conferència Nacional 2022. MARC PUIG
El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, aquest diumenge a la Conferència Nacional 2022. MARC PUIG

La militància d’Esquerra Republicana avala amb més del 97% dels vots l’estratègia de negociació i el full de ruta per assolir la República Catalana

“Amb tot l’orgull de contemplar la vostra història, amb tot l’amor per tota la gent d’aquest país, heu de sortir cada dia a guanyar. Hem nascut per guanyar. Aconseguim la independència, la justícia social, una nació orgullosa per reivindicar el conjunt dels seus drets”. Amb aquestes paraules ha clos aquest diumenge el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, la Conferència Nacional 2022 celebrada a La Farga de L’Hospitalet. “Si som capaços de transmetre a la nostra societat que els seus drets i els seus béns col·lectius estaran molt més garantits en un règim republicà, en una Catalunya que es vol independent en una nació complerta, la nostra victòria és segura”, ha sentenciat.

“De vegades sembla que hi hagi qui oblida que existeix un conflicte polític per l'autodeterminació i per l’amnistia”, ha relatat Junqueras; “o sembla que hi ha qui oblida que el país està fet d’una enorme diversitat de persones amb sensibilitats diferents i amb problemes quotidians immensos”, ha afegit. Davant d’això, ha sentenciat: “Nosaltres no ho podem oblidar i no ho volem oblidar. Aquest vincle és imprescindible en el nostre projecte polític”.

“La negociació hi acabarà sent”

Davant un auditori ple a vessar amb més de 1.200 militants inscrits, Junqueras ha reiterat que la construcció de la república catalana és “indestriable” dels drets humans, de la lluita antirepressiva, de l’amnistia, de la democràcia i de la “voluntat democràtica de confrontar els nostres arguments a través de la negociació”. Per això, ha avisat que quan es defensen aquests drets a la comunitat internacional també s’estan “posant els fonaments de la independència”.

El president d’Esquerra Republicana ha assegurat que “la negociació hi acabarà sent segur”, encara que sigui “per repartir els actius i passius entre la nova república naixent i el regne d’Espanya”, i que per tant “com més preparats hi arribem, i com més ens acompanyin dins el nostre país i arreu del món, millor”. “El repte al qual ens enfrontem ara és més fàcil que el repte al qual s’han enfrontat moltes dels que ens han precedit, així que no tenim cap dret a no culminar el camí de la llibertat del nostre país”, ha reblat.

Marta Vilalta: “L’amnistia i l’autodeterminació són irrenunciables”

Prèviament a Junqueras ha intervingut al plenari la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, que ha situat l’amnistia i l’autodeterminació com a eixos centrals irrenunciables en l’horitzó d’una futura República catalana. Vilalta ha reivindicat els “grans consensos de país” per vertebrar aquesta reivindicació, fent bandera del republicanisme i d’una Esquerra Republicana “feminista, social, democràtica i verda” cridada a enfortir el seu pes municipalista, “la base des d’on també construir la futura República Catalana”.

La negociació hi serà segur. Com més preparats hi arribem, i com més ens acompanyin dins el nostre país i arreu del món, millor
Oriol Junqueras President d'Esquerra Republicana

La portaveu republicana ha defensat la via de la negociació com la millor via per confrontar democràticament amb l’Estat. “I que ningú s’equivoqui: negociar no és renunciar. Si hem arribat fins aquí és per guanyar”, ha avisat. I ha advertit: “No renunciem a cap instrument democràtic que ens permeti decidir el nostre futur col·lectiu per arribar a la República catalana, des de la desobediència civil fins a accions de desbordament democràtic per a fer possible el dret a l’autodeterminació".

La militància avala la negociació per part de l’independentisme

La Conferència Nacional ha aprovat definitivament i per una amplíssima majoria la ponència política, amb el 97,24% dels suports. Una ponència que ha incorporat més de 400 aportacions de la militància, exposades i debatudes en una vintena de congressos sectorials i territorials, que han acabat de perfilar les prioritats i l’horitzó del país per a la propera dècada i l’estratègia política per assolir la independència.

Així, la militància ha reforçat i avalat l’aposta per la confrontació democràtica a la taula de negociació per part de l’independentisme i les polítiques republicanes com a millor via per assolir la República Catalana, acompanyada dels grans consensos de país i de les mobilitzacions transversals. Esquerra Republicana referma així la seva aposta per dur a terme polítiques netament republicanes i demostrar-ne la seva utilitat com la millor manera de sumar i enfortir el moviment independentista.

Jové: “Tenim el deure i l’honor de fer de Catalunya un país lliure”

El president del Consell Nacional, Josep Maria Jové, ha estat l’encarregat d’introduir l’acte de lliurament d’insígnies als afiliats amb més de 25 anys de militància, posant en valor els 90 anys d’Esquerra Republicana i el “treball incansable des de 1931 en defensa de la República, els drets polítics i la justícia social”. “Som aquí per continuar endavant”, ha dit Jové. “Perquè creiem en un futur millor i perquè volem continuar essent les que lluiten per la llibertat, pels drets de la gent i pels drets del país”, ha afegit. Tenim el deure, però també l’honor de fer de Catalunya un país lliure, sense desigualtats i amb justícia per a tothom”, ha conclòs.

La jornada d’aquest diumenge de la Conferència Nacional ha arrencat amb una taula rodona per analitzar en profunditat les polítiques republicanes en tots els àmbits que ja s’estan duent a terme i que guiaran l’acció d’Esquerra Republicana els propers anys. A la taula, moderada per la diputada republicana al Parlament Raquel Sans, hi ha participat Tània Verge i Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes; Francesc Xavier Vila i Moreno, secretari de Política Lingüística de la Generalitat; Chakir el Homrani Lesfar, exconseller de Treball, Afers Socials i Família; Meritxell Serret i Aleu, exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Anna Barnadas i López, secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat; i Ernest Maragall i Mira, president del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona.