El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, reunit amb l'alcaldessa de Santiago de Xile / Piso Cinco
El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, reunit amb l'alcaldessa de Santiago de Xile / Piso Cinco

Agenda del viatge del president republicà a Amèrica Llatina: Xile

En el marc de la seva estada a l'Amèrica llatina, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha visitat Xile. A Xile, Junqueras s’ha reunit amb múltiples representants institucionals i governamentals del país, entre els qual l’alcaldessa de Santiago, Irací Hassler. La conversa ha girat entorn dels vincles històrics i actuals entre Catalunya i la ciutat de Santiago de Xile, així com dels reptes futurs d’ambdues, com per exemple la defensa dels drets humans. També han intercanviat visions sobre municipalisme i polítiques locals en matèria d’educació i polítiques de gènere, entre d’altres.

A més, el president republicà s’ha trobat amb la diputada del Partit Comunista de la Coalició Apruebo Dignidad i advocada històrica del moviment Drets Humans, Carmen Hertz. Han parlat de l’estat crític d’algunes democràcies en relació a la protecció dels drets humans, així com de l'estat d’aquests tant a Catalunya com a Xile. Així mateix, s’ha reunit amb el diputat i advocat constitucionalista a la llista de Frente Amplio, Fernando Atria.

Per altra banda, Junqueras s’ha pogut trobar amb Agna Aiguader, neta de dos dels fundadors d’Esquerra Republicana, Jaume Aiguader -que també va ser alcalde de Barcelona- i Lluís Bru. Roser Bru, mare de la primera i filla del segon, es va exiliar a Xile amb la seva parella l’any 1939, on es va convertir en una pintora d’èxit. Junqueras i Aiguader han pogut compartir visions sobre l’exili republicà durant el franquisme.

Amb tot, Junqueras també ha tingut l’oportunitat de reunir-se amb el membre del procés constituent i professor de la Universitat de Valparaíso, Jaime Bassa, amb qui han reflexionat sobre el progressisme i la transformació social a Catalunya i Xile.

Finalment, el republicà ha tingut l’ocasió de fer una conferència a la Universitat Cristiana Humanista, i ha compartit una estona amb la comunitat catalana a Xile.