El Secretari de Mesures Penals del Departament de Justícia, Amand Calderó, durant la roda de premsa / ACN
El Secretari de Mesures Penals del Departament de Justícia, Amand Calderó, durant la roda de premsa / ACN

Justícia recalca que “no és requisit haver complert una quarta part de la pena per obtenir el tercer grau” i que si depengués del Govern els presos polítics “mai haurien entrat a la presó”

Una petita escletxa de llibertat en la injusta presó que pateixen els presos i les preses polítiques. Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses “s’han manifestat, per unanimitat, partidàries del tercer grau" per als presos i preses polítiques, tal i com ha informat el Secretari de Mesures Penals del Departament de Justícia, Amand Calderó.

Així, si abans de dos mesos els equips del servei de classificació resolen aquestes propostes de classificació de tercer grau, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull podran sortir de la injusta presó de dilluns a divendres, però tornant-hi per dormir, i el cap de setmana passar-lo a casa seva.

Si fos pel Govern de la Generalitat cap dels nou condemnats mai hauria entrat a la presó
Amand Calderó Secretari de Mesures Penals del Departament de Justícia

Calderó ha remarcat que si fos pel Govern de la Generalitat cap dels nou condemnats “mai hauria entrat a la presó" i ha recordat que el "tercer grau és una forma de compliment de pena”. A més, ha recalcat que per obtenir el tercer grau no és requisit haver complert una quarta part de la pena: “hi ha molts altres arguments que tenen en compte en l’evolució del grau penitenciari”, ha afirmat. El Secretari de Mesures Penals també ha recordat que les juntes de tractament “les formen professionals independents” i que prenen les decisions tècniques que s’ajusten a la llei.

Aquesta revisió de la classificació arriba, segons marca la llei penitenciària, sis mesos després de la inicial, quan a principis de gener es va concedir el segon grau per als presos i preses polítiques.