La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig

La portaveu republicana defensa tenir un Govern “100% centrat a millorar el dia a dia de les persones i a resoldre el conflicte polític amb l’Estat” i qualifica d’“irresponsable” que Junts “pretengui centrifugar al Govern els seus problemes interns”

“No és que no hi hagi un acord entre Junts i Esquerra Republicana, que hi és —l’acord d’investidura, de legislatura i el pla de Govern—, és que Junts no es posa d’acord en si ha de ser Govern o oposició”, ha constatat la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, en roda de premsa, després que els socis de l’executiu demanessin al Parlament que el president de la Generalitat se sotmeti a una qüestió de confiança.

“És profundament irresponsable que pretenguin centrifugar al Govern els seus problemes interns”, ha condemnat la portaveu. “Si han de fer una consulta interna, que la facin”, ha prosseguit, “però que decideixin, que decideixin si treballen per ajudar la gent i per la independència, o si van a l’oposició, i segur que després podrem parlar de tot”.

Vilalta també ha lamentat que “una part de Junts fa temps que defensa i treballa per trencar aquest Govern”. I n’ha posat diversos exemples: l’auditoria que van decidir fer de forma “unilateral”, la consulta interna per sortir del Govern i els “ultimàtums” al president Aragonès, la reprovació al Govern que van facilitar en el Debat de Política General, “l’intent de desautoritzar el president” anunciant la qüestió de confiança “de forma deslleial”, el fet que defensin que el Consell per la República “tuteli” el Govern i, finalment, el fet que “somriguessin i aplaudissin” els xiulets a la presidenta Carme Forcadell —uns xiulets que es van produir en l’acte organitzat pel Consell per la República aquest 1 d’octubre.


En aquest sentit, Vilalta ha expressat el “rebuig” dels republicans a les xiulades i la seva “decepció i tristesa” davant dels “somriures còmplices” d’alguns en aquella situació. “La presidenta Forcadell ho ha donat tot per la llibertat d’aquest país —fins i tot la seva llibertat personal durant 3 anys de la seva vida; és un exemple de fermesa i de dignitat, i de respecte i escolta a les opinions que són diferents”, ha lloat la portaveu.

I ha afegit que “la independència de Catalunya només l’aconseguirem sumant, integrant totes les sensibilitats del país, sent inclusius i transversals, i sabent governar per tota la ciutadania, demostrant que l’independentisme a les institucions és útil per a la gent i per fer avançar el país”.

Vilalta ha subratllat, finalment, que els republicans esperen “poder continuar governant amb Junts, deixant el soroll enrere”. “Cal que tinguem un Govern 100% centrat a millorar el dia a dia de les persones, a resoldre allò immediat i també resoldre els problemes estructurals, com el conflicte polític amb l’Estat”, ha defensat, “i sigui quina sigui la decisió de Junts, és el que farà Esquerra Republicana”. En aquest sentit, ha recordat que el Govern “acompanya la gent”, i el darrer exemple és l’escut social de 300 milions d’euros anunciat pel president Aragonès al Parlament.


Cinc anys del 3 d’octubre

Per altra banda, la portaveu d’Esquerra ha fet referència al cinquè aniversari de la vaga general i l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017: “Va ser una bona mostra de la força democràtica que sabem que tenim i som capaços d’articular al voltant dels grans consensos de la societat catalana: el rebuig de la repressió, el rebuig a la violència que es va viure a les urnes l’1-O i la defensa de la democràcia, del dret dels catalans i les catalanes a decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu”.

“També és el dia del discurs infame del rei”, ha recordat, “justificant l’actuació policial de dies abans”. “Aquella capacitat mobilitzadora, aquella defensa a ultrança de les urnes i contra la repressió és el que uneix l'independentisme, és el que ens farà guanyar i culminar el camí cap a la República Catalana”, ha clos.

Etiquetes