La consellera de Justícia, Ester Capella, al seu despatx / ACN
La consellera de Justícia, Ester Capella, al seu despatx / ACN

La Generalitat és la primera institució que coordinarà un equip de professionals en aquest àmbit i marcarà criteris de referència

El Departament de Justícia posa en marxa la creació d’un grup d’experts per estudiar l’encaix dels drets fonamentals en situacions de crisi. Segons Justícia, i arran de l’emergència provocada pel coronavirus, és necessari evitar que les mesures de seguretat per a la protecció de la salut xoquin amb les llibertats civils i polítiques de la ciutadania. Per aquest motiu, el departament ha encarregat la redacció d’uns principis bàsics a un comitè de professionals independents. La Generalitat serà la primera institució en impulsar un estudi d’aquestes característiques, i marcarà uns criteris de referència.

El grup d’experts treballarà per donar resposta a la següent pregunta: Quins són els límits de les mesures de seguretat i per a la protecció de la salut en una societat democràtica? La seva tasca constisteix, doncs, en fixar les línies vermelles de les administracions per evitar que la protecció de la salut no incideixi de forma excessiva sobre els drets i llibertats de la ciutadania. L’equip d’experts qüestionarà mesures com el passaport immunològic, el rastreig de telefonia mòbil, o la restricció de la lliure circulació, així com el seu impacte al dret a la manifestació o el dret a la informació, entre d'altres.

Així ho ha explicat també la consellera de Justícia, Ester Capella, durant una interpel·lació al ple amb la diputada i secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta. Capella ha advertit que la pandèmia del coronavirus no pot ser un pretext per retallar drets fonamentals. "La protecció de la salut ha d'anar de la mà de més aprofundiment i normes democràtiques", ha dit la consellera.

Durant la seva intervenció a ple, la titular de Justícia, que ha demanat qüestionar-se perquè s'han pres mesures per controlar per exemple el dret de manifestació, ha reclamat també protegir la vida però "preservar també els drets fonamentals". "Cal que ens preparem per preservar les dues coses i fer que siguin compatibles; és la coneguda tensió entre seguretat i llibertat, i en situacions d'emergència arriba a quotes màximes i hi ha perill d'abocar-nos a una regressió de drets i llibertats que no podem acceptar, i que pot obrir portes que no sabrem com tancar", ha advertit alertat.

Per això Justícia ha impulsat el grup d'experts, que és plural i paritari, i el componen professionals de reconegut prestigi en l'àmbit del dret i la filosofia, amb una trajectòria marcada per la defensa dels drets civils i polítics. El comitè actuarà amb plena independència, i comptarà amb el suport tècnic i organitzatiu del Departament de Justícia, així com amb el suport de l'Oficina de Drets Civils i Polítics del Departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

De fet, en aquest sentit s'ha expressat també Vilalta, que ha celebrat l'etapa de "nova realitat" a partir d'aquest divendres a Catalunya. Lluny de la "por" i la "imposició" de la gestió de l'estat d'alarma per part de l'Estat, la portaveu d'Esquerra ha demanat aplicar ara aquesta nova fase des de la coresponsabilitat de la ciutadania i també blindant els drets. "No ens agrada parlar de nova normalitat. A quina normalitat hem de tornar? A la que permet desigualtats, de classe o de gènere? Que s'hi permeten actituds racistes? A la normalitat d'una monarquia corrupta? A la normalitat repressiva? O pitjor encara, a una nova etapa, on en nom de la seguretat i de la por a la mort, s'obri la porta a una restricció dels drets civils i polítics?", s'ha preguntat.

Les conclusions resultants del grup d’experts, que no cobraran cap compensació, seran públiques a la tardor. La intenció no és, doncs, únicament atendre els efectes de la Covid-19, sinó també projectar escenaris futuribles, en previsió de possibles rebrots, o noves pandèmies o emergències.

Etiquetes