La consellera Ester Capella arribant amb un clavell roig a un acte d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil, el 17 de novembre de 2019 / ACN
La consellera Ester Capella arribant amb un clavell roig a un acte d’homenatge a les víctimes de la Guerra Civil, el 17 de novembre de 2019 / ACN

El departament busca garanties legals perquè res impedeixi retirar-lo si el govern espanyol no n'assumeix la propietat

El departament de Justícia està acabant un projecte tècnic que detallarà com retirar el monòlit franquista de Tortosa. La consellera Ester Capella ha assegurat que el monument “té els dies comptats”, perquè “reflecteix una simbologia que no és tolerable en una societat democràtica” i “no pot ser normalitzat en l’imaginari de cap poble o ciutat del país”.

Fins ara hi ha hagut diverses incògnites, com la propietat del monòlit. Una de les possibilitats era l’Estat reclamés ser-ne el propietari, però si finalment ningú ho fa, el Govern tindrà via lliure per actuar. "Mirarem que quedi ben lligat des del punt de vista legal i que efectivament no hi hagi cap possibilitat d'impedir que el monument sigui tret del mig del riu Ebre", ha explicat la consellera. Aquest és un dels aspectes que recull l’informe extern encarregat per la Generalitat, que també inclou una memòria tècnica que descriu com s’hauria de fer el desmuntatge per complir les garanties de seguretat necessàries.

Alhora, Justícia té quasi enllestida la llei de memòria catalana, que facultarà la Generalitat per retirar la simbologia franquista dels espais públics. La consellera espera que, amb l’aprovació de la llei, l’extracció del monòlit de Tortosa quedi avalada, però amb l’informe extern busca “la certesa que ningú ho impedirà”.

Aquest monòlit va ser construït pel règim franquista l’any 1966 i commemora la victòria de les tropes franquistes sobre el bàndol republicà a la batalla de l’Ebre. El 2016, l’Ajuntament de Tortosa va promoure una consulta popular sobre el futur del monument i l’opció guanyadora va ser “reinterpretar-lo”. Ara, però, el plenari ha aprovat per majoria mocions a favor de la seva retirada.

 Façana fluvial del Tortosa amb el monument franquista al mig del riu / ACN
Façana fluvial del Tortosa amb el monument franquista al mig del riu / ACN