La Generalitat impulsa la Casa del Montsec, un centre d'interpretació i dinamització turística de la zona

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira ha presidit aquest matí l'acte de col·locació de la primera pedra del centre d'interpretació i dinamització turística la Casa de Montsec, que més enllà del "gest simbòlic" és "una manera de concebre Catalunya d'una manera diferent, més territorialitzada", com un país amb més d'un centre de creixement. L'equipament, ubicat al municipi d'Àger, també acollirà la seu del Consorci del Montsec que, des de la seva constitució, ocupa un espai a l'Ajuntament d'Àger. L'actuació, que s'executarà en dues fases, té un pressupost de 1.235.045 euros. A l'acte també han participat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, l'alcalde d'Àger, Lluís Ardiaca, els vicepresidents dels consorcis i delegats del govern a Lleida, Miquel Pueyo, i l'Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit, i el president de la Diputació, Jaume Gilabert.

El vicepresident del Govern ha destacat que "l'únic creixement i progrés que és positiu per tothom és el que té en compte la diversitat territorial", i ha apostat per un "creixement multipolar" ja que el país ha de tenir "diferents referents de progrés al llarg de territori". Precisament, Josep-Lluís Carod-Rovira ha coincidit a remarcar que aquest nou equipament, que serà una realitat a la tardor, contribuirà també a la dinamització de la zona al costat de noves realitats com són l'aeroport de Lleida-Alguaire, el canal Segarra-Garrigues, els programes de la llei de barris o viure el poble, acompanyat d'una inversió notable en àmbits com la salut o l'esport. En la mateixa línia, s'ha expressat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, qui ha destacat l'aposta de l'executiu català per aquest projecte que "cohesiona i vertebra el territori" ja que "no es reparteixen els recursos en funció de la demografia sinó de les necessitats".


La casa del Montsec

La primera fase compta amb una inversió de 749.153 euros que serviran per aixecar l'edifici i habilitar els serveis principals. Actualment, s'estan realitzant els treballs d'adequació del terreny mentre que les obres de l'equipament començaran aquest mes d'abril i finalitzaran aquesta tardor. El departament de Governació i Administracions Públiques, a través del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC), ha atorgat una subvenció de 650.000 euros, que servirà per a finançar gairebé el 87% d'aquest primera fase. La part restant anirà a càrrec del Consorci del Montsec. La segona fase de la Casa del Montsec comprendrà els equipaments (mobiliari, informàtica...) i els acabats.

Les dependències de la Casa del Montsec tindran tres plantes, que sumaran 567 m2 de superfície útil. A la planta baixa hi haurà una recepció, que també inclourà una botiga de productes típics del Montsec; una sala d'exposicions, una altra d'audiovisuals i un auditori. A la planta superior s'habilitaran oficines i despatxos, i una sala de reunions. Al soterrani es construiran magatzems i les instal·lacions dels diferents serveis de l'edifici. El projecte incorpora els criteris d'ecoeficiència en relació a l'aigua, l'energia, els materials i sistemes constructius i els residus. Un dels elements d'integració en el paisatge que seran utilitzats en la construcció de l'edifici és la pedra d'Àger com a acabat de la part principal. La Casa del Montsec estarà ubicada al municipi d'Àger, a la parcel·la al peu de la C-12 al seu pas pel tram urbà, al creuament amb el camí del Calvari (que du al COU i a l'OAdM), davant del parc de Bombers.


Turisme sostenible i diferenciat

La Casa del Montsec incrementarà la difusió del patrimoni natural, astronòmic, històric, cultural i gastronòmic de la zona d'influència d'aquesta serralada, amb l'objectiu de fons de contribuir al desenvolupament d'un model turístic sostenible i diferenciat del de les zones costaneres, de la plana i de l'alta muntanya. Un turisme que, a banda de les activitats més conegudes (esports d'aventura, excursionisme, la cuina de la mel, els trajectes del Tren dels Llacs, etc.), n'ofereixi altres de més específiques dins l'oferta turística catalana, com poden ser el turisme ornitològic, l'observació astronòmica (a través del Centre Observatori Univers), el resseguiment de restes de dinosaures o les formacions geològiques. Amb aquest nou equipament el Govern referma l'aposta per dinamitzar la zona del Montsec després que el gener de l'any passat s'inaugurés el Centre d'Observació de l'Univers que significava la culminació del Parc Astronòmic del Montsec.