
El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista que regula les actuacions contra la violència masclista a Catalunya i permet actuar de manera integral contra totes les formes d’aquesta violència i els àmbits on aquesta es pot produir, amb l’objectiu últim de fer-la inviable.
El nou text vol contribuir a fer inviable la violència masclista tot abordant de forma integral totes les formes en què s’exerceix i tots els àmbits en què es pot produir. Dóna molta importància a la prevenció i estableix noves mesures adreçades a la sensibilització, prevenció i detecció precoç per impulsar els canvis necessaris en l’imaginari social que permetin l’eradicació definitiva d’aquesta problemàtica.
Es tracta d’una llei que no només s’adreça a les dones en situació de violència masclista, sinó que estableix mesures adreçades a tota la població a partir de la sensibilització social.
La nova llei defineix el model d’atenció que ha de posar en el centre les necessitats de cada dona i considerar-la com a subjecte actiu del seu procés de recuperació i a tal efecte regula la Xarxa d’atenció a les dones en situacions de violència masclista. Defineix cada servei, les funcions que ha de desenvolupar, quina administració en té la competència i quines han de ser les beneficiàries. Aquest model prioritza i reforça la xarxa social.
La Llei parteix de la base que la violència masclista és una greu vulneració dels drets humans i les llibertats fonamentals, així com un impediment per assolir la plena ciutadania de les dones, la seva autonomia i llibertat. L’objectiu és trencar les invisibilitzacions i discriminacions que han patit les dones i reconèixer i garantir el seu dret bàsic a viure sense cap de les manifestacions de la violència masclista.
Aquesta Llei, que va ser elaborada per l’Institut Català de les Dones (ICD), adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania, en el marc d’un ampli procés participatiu, conceptualitza la violència masclista, descriu les formes d’exercir-la i els àmbits en què es pot produir, i té en compte situacions específiques.
Segons la Llei, per violència masclista s’entén aquella que s’exerceix contra les dones en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, intimidacions o coaccions, té com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat.
La Llei fa una descripció de totes les formes d’exercir la violència masclista: física, psicològica, sexual i abusos sexuals a dones i menors, i econòmica (que queda definida com la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d'una dona i, si escau, de llurs filles o fills, així com la limitació en la disposició dels recursos propis o compartits en l'àmbit familiar o de parella).
També especifica els àmbits en què es pot produir: de la parella, familiar, laboral, o en l'àmbit social o comunitari (agressions sexuals, assetjament sexual, tràfic i explotació sexual de dones i nenes, mutilació genital femenina o risc de patir-la, matrimonis forçats, violència derivada dels conflictes armats, violència contra els drets sexuals i reproductius de les dones).
El text conté mesures per donar respostes a col·lectius que poden tenir dificultats d’accés als recursos: immigrades, dones en situació de prostitució, dones del món rural, dones grans, transsexuals, dones amb discapacitats, dones amb el VIH, l’ètnia gitana, recluses i nenes exposades a mutilacions genitals femenines.