El Parlament garanteix el futur de la producció agrícola i crea un registre de terres en desús fer fomentar que es recuperin

L’aprovació de la Llei d’Espai Agraris que ha liderat la consellera Teresa Jordà dona resposta a una reivindicació històrica del sector

El Parlament ha aprovat la Llei d’Espais Agraris, que pretén donar resposta a una reivindicació històrica del sector. La norma ha de permetre planificar el territori pensant en el sector agrari com a productor, com a equilibrador territorial i com a cohesionador social. Ha estat impulsada des dels grups parlamentaris, amb el suport del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que lidera la consellera Teresa Jordà i d’acord amb les entitats del sector. Jordà ha posat en valor que és “una reivindicació històrica” i que “marcarà un abans i un després en la protecció de l’espai agrari i la preservació de la producció d’aliments”.

La nova Llei defineix què són els espais agraris i els que són d’alt valor per tal de preservar-los i alhora posa en marxa un mecanisme per mobilitzar les terres, especialment les 45.000 hectàrees de conreus que estan en desús. Es vol, així, tenir tanta superfície agrícola productiva com es pugui per avançar en la sobirania alimentària i facilitar que nous perfils puguin accedir al sector facilitant així el relleu generacional.

En aquest sentit, la consellera Jordà ha afirmat que “no podem omplir-nos la boca de lluita contra el despoblament de les nostres comarques si no fem polítiques i lleis valentes i necessàries, com la LEA”.

Quines són les eines que fixa la llei?

En preveu tres de bàsiques:

  1. Pla Territorial Agrari de Catalunya per planificar els recursos disponibles, les necessitats i els dèficits de cada territori. Seran impulsats, elaborats i redactats per la ciutadania, societat civil i organitzacions agràries.
  2. Anàlisi d’afectacions a l’espai agrari. Preveu mesures correctores i compensatòries per minimitzar l’impacte sobre l’activitat agrària. es posaran condicions en aquesta línia a l’hora d’executar infraestructures
  3. Registre de finques agràries en desús. Pensat per protegir la producció agrària i afavorir l’accessibilitat als nous professionals. Establirà la renda de lloguer anual de les terres i les condicions per accedir i adjudicar les finques.

No es tracta d’afectar la propietat com algú insinua, sinó de facilitar a aquelles finques que no tenen activitat productiva que tinguin la possibilitat de ser llogades i ser posades en producció”, ha explicat Jordà al ple sobre el registre de terres.

Per la seva banda, la diputada d’Esquerra Irene Fornós ha assenyalat que aquesta llei ja estaria aprovada si no fos per l’aplicació del 155: “És una llei que ve de l’anterior legislatura de la mà de la consellera Serret, exiliada política”. Fornós ha explicat que la llei respon a “la governança republicana” i preveu que el territori se la faci seva. “Estem segurs que serà ben rebuda”, ha conclòs.

Vols saber-ne més?