La diputada d'Esquerra Republicana Jenn Díaz al faristol del Parlament / Marc Puig
La diputada d'Esquerra Republicana Jenn Díaz al faristol del Parlament / Marc Puig

La cambra ha prohibit que els membres del Parlament discriminin o estigmatitzin col·lectius, amb els vots favorables dels partits sobiranistes

El Parlament ha aprovat la moció impulsada pel grup parlamentari d’Esquerra Republicana que demana impulsar les tasques per a una futura llei trans catalana sobre el canvi de nom i el reconeixement del sexe a les persones transgènere; una llei que s'haurà de basar en les recomanacions internacionals, com les de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. La cambra ha instat el Govern a començar els treballs de l'avantprojecte de llei en el termini de dotze mesos. Aquesta és una de les vies per donar compliment a la llei d'igualtat de tracte i no-discriminació que es va aprovar l'anterior legislatura.

Es tracta de la moció subsegüent a la interpel·lació entre la consellera Tània Verge i la diputada republicana Jenn Díaz del darrer ple, la primera des que es va posar en marxa el nou Govern. L'impuls de la llei trans s’ha aprovat amb els vots favorables d’Esquerra Republicana, Junts, la CUP i els comuns, mentre que el PSC se n’ha abstingut. “Els socialistes s’abstenen en el punt de la llei trans perquè l'han estat bloquejant al Congrés, des del Consell de Ministres i passant pel debat parlamentari; no és que no vulguin parlar de temes concrets de la llei, és que no van permetre ni tan sols la tramitació d’aquesta llei”, ha denunciat Jenn Díaz.

En un altre punt del text, s'estableix adaptar l'ordenament jurídic per tal de garantir drets de recuperació i atenció a fills de víctimes de violència masclista sense condicionar-ho al consentiment dels dos progenitors. I els republicans i les republicanes també han sotmès a votació del Parlament el deure dels parlamentaris a tenir "una actitud respectuosa, escrupolosa, i exemplar" en els debats parlamentaris d'acord amb principis d'igualtat i no-discriminació, tant per raó de gènere com orientació sexual, creença, ètnia o llengua, o qualsevol altre tipus de discriminació, "inclosa la no-estigmatització i assenyalament dels col·lectius LGTBI i, molt especialment, de les persones trans".

En paraules de la diputada Díaz a l’anterior ple, “defensem un feminisme transinclusiu per frenar també la violència institucional que algunes veus, cada cop més minoritàries, s'entossudeixen a alimentar; volem combatre aquelles formes d'odi en aquesta cambra que busquen vulnerabilitzar determinats col·lectius”.

Aquí podeu trobar la moció! ?