L'advocat Andreu Van den Eynde demana al Suprem la llibertat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva perquè puguin exercir els seus drets com a diputat i senador i per garantir els drets de tots els ciutadans, als quals representen

La jornada 41 del judici a la democràcia ve marcada per l'escrit que les defenses han presentat al Suprem per demanar la llibertat dels càrrecs electes, amb l'objectiu que puguin exercir com a diputats i senador, i deixar ben clar que el que està en joc és el pes que té el dret de representació política; un dret fonamental a qualsevol estat democràtic, que ara el Suprem haurà de decidir si empara o no, i que no només pertany als representants polítics sinó també a la gent que els ha votat.

En aquest sentit, el portaveu jurídic d'Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, ha insistit que "avui hem entrat un escrit molt important, molt rellevant. Ens hem adreçat al Tribunal Suprem per dir-los que aquí tenen electes, que aquí tenen l'Oriol Junqueras, guanyador de les eleccions generals a Catalunya, i un conjunt de representants que tenen dret a exercir els seus drets com a diputats. Uns drets, que no els podrien exercir només pel sol fet que els deixessin sortir de la presó una estona el dia 21 o a votar en algun plenari. La representació política va molt més enllà i només es pot garantir en llibertat". Elena ha afegit que "hem demanat la seva llibertat no només per garantir els drets fonamentals dels qui els han votat, sinó fins i tot també els drets d'aquells que no els han votat, perquè són representants del conjunt del país".

Al llarg de la jornada d'avui, també s'ha pogut sentir, novament, moltes persones que han explicat com van viure, què van fer i què van veure el dia 1 d'octubre. "Una jornada que va ser pacífica, en què només hi havia un anhel: votar en una direcció o en una altra, el que els ciutadans creguessin que era millor pel nostre país", ha reflexionat Elena.