Ester Capella, consellera de Justícia, en una intervenció al ple/Marc Puig
Ester Capella, consellera de Justícia, en una intervenció al ple/Marc Puig

Capella i Rodríguez reivindiquen la limitació de preus i avisen: "Escoltarem excuses per pressions; és una llei innovadora, agosarada i única"

El Parlament ha fet un pas endavant històric per regular el preu dels lloguers urbans a Catalunya. Aquest dimarts, s'ha donat llum verda a tramitar una llei que ha de permetre fixar topalls al lloguer en els municipis amb més demanda. Divendres s'hi hauria de donar l'aval definitiu però alguns grups ja han anunciat que volen introduir canvis al text signat i d'altres n'han recelat sota el pretext competencial. "Escoltarem excuses de com alguns grups pateixen la pressió dels poders econòmics i especuladors", ha lamentat el diputat republicà Jose Rodríguez

Ho ha dit en defensar una llei que és "innovadora, agosarada i única en el marc legislatiu a tot l'Estat". "És la primera llei que intenta regular els preus dels lloguers de forma intel·ligent i sense generar un trasbals a l'economia", ha insistit el diputat dels republicans. Una llei que "diu 'prou' als especuladors, que fins aquí han arribat, que ja ens han empobrit prou [...], ara des de l'administració posem un límit a la seva avarícia".

Rodríguez ha apel·lat a la necessitat de la llei i a la urgència d'aprovar-ho ara més que mai per la crisi de la Covid19, i ha reclamat a tots els grups firmants de la proposició de llei mantenir-se en l'acord.

De fet, el text inicial, que té el suport del departament de Justícia i el Sindicat de Llogaters i que van presentar conjuntament Esquerra amb JxCat, comuns i la CUP, regula un règim excepcional per contenir els lloguers aplicables en les conegudes com a zones de mercat d'habitatge tens, és a dir aquells municipis o àrees en què hi ha en risc el proveïment suficient d'habitatge de lloguer.

Així, en intervenir al ple la consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat la proposició de llei. "Havíem de tirar entre excessos dels fons voltor o la protecció dels més febles, entre l'enriquiment sense límits o el dret a l'habitatge digne, entre la gentrificació o la preservació dels barris; i aquest text és la prova que hem triat i al costat de qui volem estar", ha advertit.

La llei que ha començat a caminar avui preveu, doncs, donar cobertura a una seixantena de municipis d'arreu del país, i fixa en cinc anys com a màxim el període per mantenir sense revisar la classificació d'una zona amb aquestes característiques. Tot plegat, prendrà per referència l'índex de preu de lloguer i preveu excepcionalitats excloent per exemple els habitatges amb rendes anteriors al 1995, els de protecció oficial o els destinats a polítiques socials. D'aquesta manera, la renda que es pacti a l'inici del contracte no podrà superar el preu de referència per a un lloguer en circumstàncies semblants; ni tampoc, amb excepcions, podria apujar-se el lloguer en cas que l'últim contracte, si fos dels darrers cinc anys, fos molt més baix.

Rodríguez ha aplaudit que s'utilitzi el codi civil de Catalunya per regular els lloguers i ha carregat contra qui s'escuda en el debat competencial, unes competències que l'Estat no ha fet servir fins ara. "Si alguns volen reduir aquest Parlament a una cambra que només pot transposar lleis estatals sense capacitat legislativa pròpia com si fos una Diputació Provincial, l'únic que farà és fer créixer els arguments de qui volem un estat propi", ha conclòs.

Per a més concreció, podeu consultar el text de la llei aquí!?

Etiquetes