Manifest de l'1 de Maig de 2022

Res ens farà retrocedir en la nostra persistència en la mobilització!

Companyes i companys,

Un altre any celebrem la jornada més emblemàtica del moviment sindical, el Primer de Maig. Una jornada que té dos vessants: d’una banda, retre homenatge a totes les persones que han lluitat pels drets de la classe treballadora; i d’altra, refermar el seu caràcter reivindicatiu.

Malauradament, un altre any, i ja en van cinc, hem de començar aquest manifest recordant els nostres exiliats i exiliades i també els milers de persones que han patit o pateixen repressió i persecució per l’exercici dels seus drets civils i polítics. Continuen sotmesos als estralls de la injustícia més indigna, basada en la venjança política, per part del govern i les institucions econòmiques i judicials de l’Estat espanyol. No us oblidem. Per això, la lluita per l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació és més necessària que mai.

El moment actual, tant en l’àmbit català com internacional, és ple d’incerteses. La pandèmia de la Covid-19, amb la crisi sanitària que ha comportat, encara és molt present, i sembla que ens acompanyarà durant uns anys; i la pujada desmesurada dels preus dels productes energètics està agreujant la crisi econòmica que venim arrossegant des de 2008 i repercuteix de forma implacable en la classe treballadora i en els col·lectius més desfavorits. La guerra a Ucraïna afegeix un punt més de tensió a aquesta crisi afavorint l’espiral inflacionista.

Malgrat que el govern espanyol i els partits que el conformen no han complert la seva promesa electoral de derogació de les reformes laborals, res ens farà retrocedir en la nostra persistència en la mobilització. Per això, continuem reivindicant:

  1. La derogació de la llei mordassa en la seva totalitat.
  2. El repartiment de la feina i l’establiment de la jornada laboral de 35 hores.
  3. L’erradicació de la bretxa salarial per gènere i l‘assoliment de la igualtat efectiva en el treball sense distinció de gènere.
  4. La recuperació de l’autorització administrativa dels expedients de regulació, per fer front especialment als expedients que comporten l’acomiadament de les persones treballadores per decisions de deslocalització sense cap criteri social.
  5. La transformació en paral·lel del model productiu i de consum, per adequar-los a principis i valors de sostenibilitat ecològica i social; amb control públic efectiu dels sectors estratègics i els serveis essencials.
  6. La incorporació del dret a la desconnexió dels treballadors i treballadores és una necessitat cada cop més urgent i necessària. El creixement del teletreball i l’existència d’eines informàtiques més a l’abast està generant en massa ocasions una vulneració al dret a desconnectar de la feina amb afectacions greus a la salut i a drets laborals ja conquerits.
  7. Davant de l’espiral inflacionista, és un bon moment per recordar que no acceptarem que la sortida a la situació sigui amb una altra devaluació salarial, com va succeir a l’anterior crisi econòmica. Garantir la capacitat adquisitiva dels treballadors i treballadores és una prioritat.
  8. La regularització urgent i permanent de les persones migrades en situació administrativa irregular; necessitem tothom per sortir d’aquesta situació d’injustícies i incerteses, i que causa una major indefensió d’aquestes persones treballadores sense drets.
  9. Instem el Govern i el Parlament de Catalunya a continuar treballant per un marc propi de relacions laborals, seguint reivindicant totes les competències necessàries per fer-lo realitat. Aquest marc català de relacions laborals ha d’estar basat en la realitat econòmica i productiva del nostre país. En aquest sentit, tenir un estat propi esdevé l’eina imprescindible per construir una societat més justa i cohesionada.

Els i les sindicalistes d’Esquerra Republicana ens reafirmem a no defallir en ser els primers a contribuir a la construcció de la República Catalana. És per tot això que us convidem a enfortir els sindicats de classe i nacionals, i a donar suport a la sectorial del Fòrum Sindical.


Visca la classe treballadora dels Països Catalans!

Visca el Primer de Maig!

Lluita obrera, lluita republicana!