80è aniversari de l'assassinat del President Companys

Avui fa vuitanta anys, Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya, va ser afusellat al castell de Montjuïc: tenia 58 anys.


Avui fa vuitanta anys, Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya, va ser afusellat al castell de Montjuïc: tenia 58 anys.

El 13 d’agost de 1940 havia estat detingut a la localitat bretona de La Baule-Les-Pins i portat a la presó parisenca de La Santé. Posteriorment va ser lliurat per la Gestapo al règim de Franco, a Irún, el 29 d’agost.

Torturat a Madrid, va ser traslladat a Barcelona el 3 d’octubre, on se’l va jutjar sense garanties processals i on va ser condemnat a mort per un Consell de Guerra, esdevenint el primer president europeu escollit democràticament a ser executat al llarg del segle XX.

Tots els crims del franquisme són execrables. Però afusellant a Companys volien afusellar un poble, i no ho van aconseguir: 80 anys després, el poble Català continua dempeus.

Lluís Companys va néixer el 1882 al petit poble d’El Tarròs, a l'Urgell. Va exercir d’advocat sindicalista durant el primer terç de segle. Dirigent fundador d'Esquerra Republicana de Catalunya, impulsor de la Unió de Rabassaires, amic de líders obreristes, regidor a l’Ajuntament de Barcelona i infatigable lluitador contra la dictadura de Primo de Rivera, des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona, el 14 d’abril de 1931, escoltant el manament de les urnes, proclamava la República.

Poc temps després, amb la mort de Francesc Macià, va assumir la presidència de la Generalitat durant la Segona República.

Companys va haver de governar en una època convulsa, plena de commocions socials i polítiques, primer enfrontant la deriva autoritària de la República el 6 d’octubre de 1934, que li va costar l’empresonament, seu i de la resta del seu Govern, i un cop lliure i de nou President gràcies a les eleccions de febrer de 1936, va haver de plantar cara al cop d’estat feixista del general Franco al juliol de 1936.

Volem ressaltar la figura del President, com a persona, com a polític, com estadista, sempre amb un gran sentit de la responsabilitat.

La seva trajectòria personal ha fet de Companys un símbol, un personatge de referència que va lluitar sempre pels valors republicans d’igualtat, fraternitat i llibertat. En definitiva, un home compromès amb la gent, compromès amb el seu país.

Companys és una part molt significativa de la nostra història i com a tal cal perseverar en el seu record.

Passats 80 anys del seu assassinat, el seu crim encara resta impune. França i Alemanya van demanar perdó, Espanya encara no ho ha fet i continua sense entendre el significat de les paraules Veritat, Justícia i Reparació.

Companys segueix en els nostres cors i en els nostres ideals republicans. Companys, l’home que no morirà mai.

Països Catalans, 15 d’octubre de 2020

Etiquetes