Dia mundial del medi ambient: salvem el planeta!

El 1975 Nacions Unides, va declarar el 5 de juny es celebra el Dia Mundial del Medi Ambient per generar consciència de la necessitat de protecció del medi ambient i sensibilitzar sobre les qüestions ambientals com la contaminació de la mar, l'escalfament global, el consum insostenible, o els delictes contra la natura. Una data que coincideix amb la data d’inici de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, celebrada a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient.

L’any 2015, es van consensuar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb l’objectiu d’assolir un planeta més sostenible, just i equitatiu l’any 2030, entre els quals es troben la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, i l’energia. A 10 anys de la data acordada, encara són molts els reptes per assolir i els objectius per complir, com la transició cap a un model energètic lliure de carboni, la reducció de la contaminació i dels gasos que produeixen l’escalfament global.

Si hem pogut avançar en la concreció d’aquests objectius pendents d’assolir i en la necessitat de situar al centre la perspectiva ecologista en la nostra acció política, ha estat gràcies al paper que han jugat i segueixen jugant, els moviments socials a favor del medi ambient des de tots els racons del planeta, posant de manifest la necessitat d’una mirada global davant de les problemàtiques locals. Aquests moviments, avui liderats per joves, ens recorden que el canvi climàtic és una realitat que no podem ignorar.

Aquest 2020, a més, ens enfrontem a una greu crisi sanitària global ocasionada per un coronavirus, el SARS-CoV-2, que posa de manifest la importància de situar el benestar climàtic i les persones al centre per evitar que la crisi la paguin els de sempre. La crisi del coronavirus, com la crisi climàtica, és la mostra que cal coordinar les accions que realitzem en un món globalitzat perquè les nostres accions locals tenen conseqüències globals. No podem esperar més, la terra ens ho reclama. Salvem el planeta!

Aquesta revolució ecològica ha de fer possible la necessària i urgent transformació global del nostre sistema de vida. Les transformacions globals que implica aquesta revolució han de passar per descarbonitzar la vida quotidiana i l’economia, per canviar el model energètic i per reduir i transformar els residus. Aquesta crisi ens ha fet adonar-nos, entre altres coses, de la necessitat d’un planeta més sostenible per a poder gaudir de vides saludables.

Des d’Esquerra Republicana, com a partit republicà, d’esquerres i ecologista, considerem que, per aconseguir aquests objectius, és imprescindible:

  • Avançar cap un model d’energia 100% renovable, de major eficiència, que fomenti l’autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic, lliure de monopolis i amb uns preus justos.
  • Impulsar una estratègia de gestió de residus que aposti pel Residu Zero amb la implementació de sistemes d’economia circular per a una transformació dels residus amb ecodisseny i processos de gestió innovadors.
  • Garantir un ús més eficient dels recursos naturals, fent-ne una explotació racional i equilibrada territorialment, com l’aigua, garantint un subministrament mínim i recuperant els aqüífers i els cabals ecològics.
  • Canviar el sistema de mobilitat, per reduir l’impacte dels vehicles privats front el transport públic i altres models de baix impacte mediambiental.
  • Desenvolupar una estratègia de conservació i protecció de la biodiversitat i del paisatge com un element clau per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els territoris.