El diputat del Grup Republicà Ernest Maragall
El diputat del Grup Republicà Ernest Maragall

El diputat republicà presideix la nova comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics al Parlament: “És obvi que estem carregats de raons i de raó”

La nova comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics impulsada pel president del Parlament, Roger Torrent, comença a caminar. Aquest matí s’ha constituït al Parlament i el diputat republicà Ernest Maragall n’ha estat ratificat com a president. “L’oportunitat de la creació d’aquesta comissió és evident, tots sabem que aquesta qüestió ha anat prenent importància a Catalunya i és obvi que estem carregats de raons i de raó”, ha dit Maragall, “i no som aquí només per denunciar, sinó per aprendre i ensenyar què volen dir els drets civils i polítics, en quina mesura estan amenaçats i en quina mesura, protegits”. Maragall també ha destacat que “tenim un panorama exigent al davant, desenvoluparem aquesta comissió amb coincidència en el temps amb un cas pràctic terrible que és el judici que començarà d’aquí poques setmanes a Madrid”.

“Ens posem en marxa, amb ganes de reforçar el compromís i l’ambició d’aquesta comissió”, ha començat dient Maragall, i ha afegit que “aquesta comissió no ho arreglarà tot, però tenim la responsabilitat d’il·luminar aquesta qüestió, la vulneració de drets civils i polítics, amb tota l’objectivitat i una pretensió de solvència”.

Estem assistint a l’aparició de nous autoritarismes i neofeixismes a les portes de casa nostra i en aquest mateix Parlament
Ernest Maragall Diputat del Grup Republicà al Parlament

El republicà ha lamentat que “estem assistint a l’aparició de nous autoritarismes i neofeixismes a les portes de casa nostra i en aquest mateix Parlament”, i ha explicat que a la comissió “reflexionarem i escoltarem veus autoritzades i entitats d’arreu del món i de casa nostra, perquè per entendre el que passa aquí hem d’entendre el que està passant arreu d’Europa i del món”. “Aprofundirem en cadascuna de les qüestions que es plantegin, però un cop en tinguem coneixement, haurem de fer propostes, anar a fons i concretar en quins termes els drets i garanties han de quedar ben defensats”.

 El president del Parlament, Roger Torrent, en la constitució de la Comissió d'estudi sobre els drets civils i polítics
El president del Parlament, Roger Torrent, en la constitució de la Comissió d'estudi sobre els drets civils i polítics

Torrent, que ha dirigit unes paraules als membres de la comissió en el moment de constituir-la, ha explicat que “en els darrers mesos hem vist com l’expressió d’una voluntat democràtica i pacífica de la població ha estat contestada amb repressió i la vulneració de drets fonamentals”, i que “això afecta tota la ciutadania i interpel·la al conjunt del ventall ideològic del país”. Ha denunciat que “aquesta vulneració de drets ha afectat les idees, les opcions polítiques legítimes i el normal funcionament de les institucions, en especial del Parlament” i ha recordat que “el respecte als drets civils i polítics s’incardina en la pròpia Constitució i en els tractats i acords internacionals, com la Declaració de Drets Fonamentals”.