El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall. GERARD MAGRINYÀ
El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall. GERARD MAGRINYÀ

“Es va voler impedir un alcalde independentista a Barcelona”, denuncia el líder republicà a la capital catalana

El president del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha denunciat aquest dilluns que l’Estat espanyol va “intervenir” el procés democràtic de les passades eleccions municipals a la capital catalana després que s’hagi conegut que el CNI va espiar les converses per la formació de govern, i ha apuntat que “hi ha un responsable directe: el govern espanyol, que té l’instrument, l’utilitza, i el llueix desvergonyidament”, i uns “beneficiaris directes: Collboni i els comuns”. “Avui governen socialistes i comuns gràcies a aquella operació d’estat amb la participació de Manuel Valls”, ha recordat.

El líder republicà a Barcelona ha assenyalat que l’espionatge es va produir “explícitament amb un objectiu polític: conèixer, controlar i poder intervenir en unes converses entre organitzacions polítiques posteriors a unes eleccions”. “Si a això hi afegim l’evidència de la intromissió en el meu mòbil personal un mes abans, just abans de les eleccions, tenim un panorama terrible, una catàstrofe democràtica”, ha afegit. “Es va voler impedir un alcalde independentista a Barcelona, Amb el protagonisme obvi del PSC en tota aquesta operació”, ha resumit.

Tot plegat, ha alertat, amb una autorització judicial per cometre espionatge polític. “Quin jutge pot justificar que s’intervingui el telèfon d’un ciutadà sense cap element de prevenció de delicte? Amb la pura intenció de treure’n profit polític?”, s’ha preguntat. Maragall ha lamentat que els perjudicats “són els ciutadans i la democràcia”, i ha considerat “urgent” que s’esclareixin els fets, es desclassifiquin els documents i es garanteixi que aquests espionatges no es tornaran a produir.

Quin jutge pot justificar que s’intervingui el telèfon d’un ciutadà amb la pura intenció de treure’n profit polític?
Ernest Maragall President del GM d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona

Excloure els percentatges de l’escola catalana

La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha proposat que es legisli explícitament que al model d’escola catalana no hi caben els percentatges de llengües per tal de blindar la immersió lingüística davant la sentència del 25% de castellà a les aules. “Per tant, legislar que no s’ensenya en base a percentatges sinó a aprenentatges i context sociolingüístic”, ha detallat.

Aquesta modificació legal, ha defensat, s’hauria de fer “amb el màxim rang legislatiu possible”, i ha emplaçat la resta de formacions polítiques a implicar-se en “un tema de país” com és “la defensa del català”. “Esquerra Republicana ho fa i ho farà tot per mantenir la immersió lingüística, que és cohesió i és igualtat d’oportunitats”, ha dit.

Sobre la possible arribada del rei emèrit a Espanya en els propers dies, Vilalta ha reclamat que Joan Carles I no hauria de venir “de visita o de vacances” sinó a “posar-se a disposició de la justícia”. La portaveu republicana ha recordat que el PSOE va prometre prendre mesures per tal d’evitar escàndols com els que afecten el rei emèrit i ha criticat que a dia d’avui “no han fet res”.