Els treballadors i treballadores de la conselleria d'Acció Exterior amb Ernest Maragall en el seu últim dia com a conseller
Els treballadors i treballadores de la conselleria d'Acció Exterior amb Ernest Maragall en el seu últim dia com a conseller

Amb dotze delegacions del govern en marxa i havent revertit la paralització de l’acció exterior catalana provocada per l’aplicació de l’article 155, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, tanca una etapa breu i intensa al capdavant del Departament per poder dedicar-se plenament a la candidatura a l’alcaldia de Barcelona. La recent restitució de les delegacions del Govern als països bàltics, l’Europa central, Portugal i els Balcans, juntament amb la creació de noves oficines als països nòrdics i la Mediterrània és una de les darreres decisions liderades pel conseller. Aquestes sis delegacions se sumen a les sis reactivades prèviament a Alemanya, al Regne Unit i Irlanda, als Estats Units, a França, a Itàlia i a Suïssa, així com a la Delegació davant la Unió Europea. En aquesta darrera, Maragall va proposar situar-hi al capdavant a la consellera a l’exili Meritxell Serret, permetent així el normal funcionament de la delegació, que s’havia vist molt afectada per l’aplicació de l’article 155.

Ernest Maragall s’ha mostrat convençut, en tot moment, de la importància de la presència de Catalunya al món. “Ens correspon representar les institucions catalanes, estar presents i tenir relacions amb les institucions d’arreu. Influir, definir les nostres posicions i defensar-les”, va manifestar durant la reobertura de la delegació amb seu a Londres, inclús tot i els inconvenients provocats pel Ministeri d’Afers Estrangers espanyol. És per això que des de la presa de possessió com a conseller ha manifestat constantment la voluntat de continuar la feina feta pel conseller Raül Romeva, no només amb la reobertura de les delegacions prèviament existents sinó també amb el desenvolupament del pla de desplegament de noves representacions arreu, incloent l’augment de la presència catalana a Àsia, Amèrica i Àfrica.

Ens correspon representar les institucions catalanes, estar presents i tenir relacions amb les institucions d’arreu. Influir, definir les nostres posicions i defensar-les
Ernest Maragall Conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
 El conseller Ernest Maragall al Parlament amb el vicepresident Pere Aragonès / ACN
El conseller Ernest Maragall al Parlament amb el vicepresident Pere Aragonès / ACN

Per tal de detectar el talent català amb experiència internacional i continuar avançant cap una administració moderna, meritocràtica i transparent, el conseller també ha liderat la posada en marxa del primer concurs públic per escollir delegats del Govern. D’aquesta forma han estat seleccionats el delegat a França i als Estats Units. Un procediment que serà utilitzat en properes obertures i que representa una aposta clara per revertir el talent català del món a l’administració pública.

En clau d’acció exterior, el conseller també ha posat en marxa el Pla Europa, una iniciativa que promou el debat sobre la Unió Europea per “aconseguir que sigui un lloc de futur per a tots nosaltres i aprofundir en la recuperació del caràcter europeista que sempre ha caracteritzat la societat catalana”. Es tracta d’un projecte cabdal per Maragall i una clara demostració del seu europeisme.

Els constants contactes internacionals amb diversos representants polítics, institucionals i socials, així com les múltiples reobertures de les delegacions, han marcat l’agenda del conseller durant aquest mig any al capdavant del Departament. La paralització del procés de liquidació del Diplocat per reprendre’n i potenciar la seva activitat ha estat un dels altres projectes destacats durant aquest temps.

Bilateralitat

Al marge de l’acció exterior, el conseller ha liderat la recuperació de la comissió bilateral Generalitat-Estat, presidint la delegació catalana. L’1 d’agost es va dur a terme la primera reunió des de 2011, en la que el conseller va lamentar que “sembla que estem molt lluny d’entendre què vol dir bilateralitat. Ells la neguen a la pràctica o la redueixen a una simple gestió tècnic-administrativa”. Tot i així, Maragall va assegurar que “estem convençuts que hem fet bé fent aquesta reunió i constatant les discrepàncies, que són òbvies i profundes però això no ens excusa de treballar perquè hi ha massa coses en joc i els temes que hem de perseguir acordar són massa importants”. El conseller ha insistit, en tot moment, en la necessitat d’assolir una triple normalitat en paral·lel: la dels drets i les llibertats del país, l’assoliment de vies de participació democràtica i el respecte institucional que implica desencallar desacords que afecten a la vida dels ciutadans.

 La setmana passada Ernest Maragall va viatjar als Estats Units per obrir una delegació de la Generalitat a Washington / ACN
La setmana passada Ernest Maragall va viatjar als Estats Units per obrir una delegació de la Generalitat a Washington / ACN

Cooperació

El conseller també ha liderat diverses accions departamentals en altres àmbits en paral·lel de l’acció exterior i les comissions paritàries Generalitat-Estat. Cal destacar l’impuls del procés participatiu ‘La contribució de Catalunya al desenvolupament global‘, un projecte de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per encarar els nous reptes que suposa l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides per mitjà de la participació ciutadana. També cal destacar el compromís amb l’Agenda 2030, que va portar al conseller a la participació al High-Level Political Forum on Sustainable Development organitzat per les Nacions Unides a la ciutat de Nova York el 16 de juliol. En aquest sentit, el Govern també va reactivar el procés d’elaboració del Pla Nacional de l’Agenda 2030, paralitzat per l’aplicació de l’article 155.

En matèria de govern obert, un altre dels pilars del departament, el conseller ha propiciat una aposta clara i ambiciosa per la transparència i la promoció de les dades obertes. Destaca el seu impuls en la creació de la Direcció General de Participació Ciutadana. Com a fets remarcables cal destacar que el passat mes d’agost la Generalitat es va unir a l’Open Data Charter, una organització internacional que treballa per fer més eficaç i transparent el flux de dades compartides amb la ciutadania per tal de ser reutilitzades. El conseller també ha promogut la proposició de llei de protecció integral dels alertadors que va portar-se al Parlament el mes de novembre i que oferirà garanties per l’anonimat i la seguretat de les persones que denunciïn casos de corrupció, irregularitats o males pràctiques.

Sembla que estem molt lluny d’entendre què vol dir bilateralitat. El govern espanyol la nega a la pràctica o la redueix a una simple gestió tècnic-administrativa
Ernest Maragall Conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

En l’àmbit de participació, Maragall ha encapçalat l’aprovació del projecte de llei per regular el procediment de votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l’estranger i s’ha fet un pas endavant amb la presentació del portal de participació ciutadania participa.gencat.cat Convençut de la instauració de canals per aconseguir un rendiment de comptes més eficaç, el conseller va confessar que l’executiu estava assumint “un risc explícit, conscient i voluntari amb la posada en marxa d’eines de participació més obertes i capaces de ser omplertes de contingut per la ciutadania”.

La feina del conseller Ernest Maragall al capdavant del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha estat curta però intensa i ha servit per donar continuïtat a la tasca del conseller Raül Romeva i per no afluixar en cap moment, ara més que mai, la veu de Catalunya al món.