Els consellers Alba Vergés i Chakir El Homrani, juntament amb la resta de Govern, al ple del Parlament / Parlament
Els consellers Alba Vergés i Chakir El Homrani, juntament amb la resta de Govern, al ple del Parlament / Parlament

Vergés i El Homrani cedeixen l’acta de diputats per centrar-se en la seva tasca liderant Salut i Treball, Afers Socials i Famílies, respectivament, al Govern

El Grup Republicà al Parlament de Catalunya tindrà dos nous membres després que avui mateix tant la consellera de Salut Alba Vergés com el conseller d'Afers Socials, Treball i Famílies Chakir El Homrani hagin renunciat a l'acta de diputat. Així, Marc Sanglas, que ja va ser diputat de Junts pel Sí la passada legislatura, agafa el relleu de la flamant nova consellera de Salut. I Lluïsa Llop, regidora republicana a Gelida, entra com a diputada en el lloc del nou conseller.

Sanglas encara aquesta nova etapa amb “molta il·lusió” perquè assegura que des del Parlament, juntament amb el Govern, “hem de poder recuperar les institucions del país i posar-les al servei de la ciutadania”. Per la seva banda, Llop també es mostra molt il·lusionada per la nova etapa, “conscient que no és un moment fàcil, però segura de posar tot l’esforç al servei de la gent i el país”.

Experiència al servei del territori

Si una cosa ha fet Sanglas al llarg de la seva trajectòria política és trepitjar el país de dalt a baix. És Secretari de Política Municipal d’Esquerra Republicana i això l’ha fet conèixer moltes ciutats, pobles i viles del territori. El nou diputat explica que, lluny de suposar-li un problema, “caminar pels meravellosos racons d’aquest país” és una de les seves grans aficions.

Nascut a Sant Llorenç Savall el 1971 i advocat de professió, Marc Sanglas sempre ha estat molt vinculat al poble, on participà en diverses iniciatives socials, com la Comissió de Festes, el Ball de Gitanes o la Comissió de Reis. Sanglas va començar a militar a Esquerra Republicana el 1993 i, de fet, és cofundador de la secció local. Només dos anys després va encetar la seva etapa com a regidor, que durà fins el 2009, des d’on va assumir diverses responsabilitats a les àrees de Cultura, Joventut i Festes primer; Urbanisme, Ensenyament i Participació Ciutadana després i, finalment, Urbanisme i Educació i Primer Tinent d’alcalde.

Portar la veu dels vallesans al Parlament és emocionant tenint en compte que és en comarques com aquesta que hem d'eixamplar la base independentista
Marc Sanglas Diputat al Parlament de Catalunya
 Marc Sanglas en un acte de la campanya del referèndum / Marc Puig Pérez
Marc Sanglas en un acte de la campanya del referèndum / Marc Puig Pérez

El nou diputat, molt implicat també amb la comarca, va ser president de la Federació comarcal del Vallès Occidental d’Esquerra Republicana durant nou anys i Conseller Comarcal entre el 2003 i el 2009.

Aquesta serà la segona vegada que Sanglas representa el Vallès Occidental al Parlament i, curiosament, ho farà substituint un altre vallesà, de l’Oriental, però. Durant la seva anterior etapa com a diputat, Sanglas va participar de les comissions de Territori i Sostenibilitat, Afers Institucionals i Reglament. Ara, torna a la cambra parlamentària amb l’objectiu de “seguir treballant per la República, a través especialment de la feina al territori i enfortint els ajuntaments com a eines bàsiques del procés”. El diputat encara amb molta il·lusió el nou repte que té per davant: “portar la veu dels vallesans al Parlament és emocionant tenint en compte que és en comarques com aquesta que hem d'eixamplar la base independentista”.

 Lluïsa Llop en un acte de campanya acompanyada de Rut Ribas, Gabriel Rufián, Carles Mundó i Pere Sàbat / Marc Puig Pérez
Lluïsa Llop en un acte de campanya acompanyada de Rut Ribas, Gabriel Rufián, Carles Mundó i Pere Sàbat / Marc Puig Pérez

Així és Lluïsa Llop: vocació al servei de la gent

Diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona, Lluïsa Llop és una dona dedicada des de fa anys al servei i a la representació dels ciutadans i ciutadanes. És regidora de l’ajuntament de Gelida des de juny de 2007, portaveu municipal d’ERC a la població des del 2008 i va ser ser vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l'Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal de l’Alt Penedès entre el 2011 i 2015. A més a més, treballa com a tècnica de gestió a la Generalitat de Catalunya des de l’any 1990.

La vida política no l’espanta, tot al contrari: “A casa sempre s'ha viscut molt la política i, per tant, sempre dic que vaig néixer en política”, comenta. Llop va començar a militar a Esquerra Republicana l’any 2004, tot i que des de l’any 1998 col·labora amb la secció local de Gelida. També és presidenta regional d’ERC al Penedès des de 2012. “A Esquerra vaig començar a implicar-me activament a nivell local, al meu poble, per l'objectiu de transformar-lo, per aconseguir la Gelida que volem dins de la República”, explica la nova diputada. Llop és una ferma defensora del municipalisme: “El món municipal és la gran escola de formació dels que ens interessa i inquieta millorar l’administració pública”, afegeix.

És una responsabilitat molt gran ser diputada i sóc conscient del moment, gens fàcil. Posaré tot l'esforç al servei del país i de la seva gent, per construir la República que volem
Lluïsa Llop Diputada al Parlament de Catalunya

Està molt implicada en el teixit associatiu de la seva ciutat, Gelida. És sòcia de la Unió del Casal Gelidenc, de l’Associació d’Amics del Castell de Gelida i de la Penya Blaugrana de Gelida i del Barça. De fet, Gelida i el Penedès copen una part molt important de la seva vida, tant política com privada. Llop explica que li agrada molt passejar per la muntanya i les vinyes, “gaudint de l'entorn privilegiat de Gelida, i del meu país petit, entre el massís de l'Ordal i la plana del Penedès”.

De cara a la nova etapa de diputada, Llop assegura que li fa “moltíssima il·lusió” formar part del Grup Republicà al Parlament. És conscient de la gran resposabilitat i de que no és un moment senzill, però es mostra “segura de posar tot l'esforç al servei del país i de la gent, per construir la República que volem, treballant fort pel Penedès, i sense oblidar les necessitats quotidianes”, clou.