Marta Rovira a Ginebra
Marta Rovira a Ginebra

Ho fa representada per l’advocat Andreu Van den Eynde en la vista del procediment de resolució de les qüestions prejudicials que va presentar el jutge Llarena a l’alt tribunal europeu

Avui se celebra la vista a Luxemburg en el procediment de resolució de les qüestions prejudicials que va presentar el jutge Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Totes les parts podran exposar els seus arguments en un temps d’intervenció limitat. La sala, però, no dictarà sentència avui. Ho farà d’aquí uns mesos, després que l’advocat general publiqui un informe amb les seves conclusions.

En aquesta qüestió prejudicial, Llarena hi inclou totes les persones exiliades, entre elles, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira. Tot i que Suïssa no aplica el règim jurídic de les euroordres, els republicans consideren que Llarena no vol perdre l’oportunitat de tenir-les vigents i refrendades pel TJUE per si Rovira surt del país helvètic, el que suposa un avís ben clar.

Representada per l’advocat Andreu Van den Eynde, en la vista d’avui Rovira defensarà que el Tribunal Suprem que els investiga i pretén jutjar no és competent per a fer-ho. Aquest argument queda reforçat després que el Suprem hagi derivat el judici oral contra l’exconsellera Meritxell Serret al TSJC. En aquest sentit, Rovira també demostrarà que Espanya presenta un risc seriós de vulneració del dret a tenir un tribunal predeterminat per la llei. A més, exposaran que hi ha un risc alt i greu que es vulneri la presumpció d’innocència de les persones exiliades, en vista de totes les campanyes de criminalització pública, així com dels prejudicis demostrats en múltiples manifestacions d’autoritats espanyoles.

Marta Rovira, a través del seu advocat, també farà valdre un precedent d’importància: el Tribunal Suprem, en el cas d'Oriol Junqueras, ja va desatendre i inaplicar una sentència del TJUE. Aquesta idea també la defensen 3 dels 9 magistrats del Tribunal Constitucional que ahir van notificar els seus vots particulars a la resolució del recurs d’empara, on expliquen que el Suprem va incomplir el deure de cooperació lleial amb el TJUE en no garantir la immunitat de Junqueras.

Amb aquest procediment, els republicans asseguren que Llarena té la intenció de saber si pot enviar euroordres tantes vegades com consideri encara que el procés judicial s’hagi esgotat. Això ho fa, per una banda, preguntant al TJUE quins són els criteris que ha de tenir en compte el país que ha d’executar l’euroordre per concloure que els drets de la persona reclamada estan en risc. Per altra banda, Llarena també demana si pot emetre una nova ordre contra Lluís Puig, després que la justícia belga ja hagi denegat l’euroordre contra l’exconseller. Per Esquerra Republicana és evident, doncs, que l’objectiu de fons és buscar una segona instància de forma fraudulenta.