La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig
La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig

La republicana demana que els independentistes no s’acusin mútuament i assenyala que “l’adversari” és l’Estat espanyol: “No li fem el joc a l’Estat; a nosaltres no ens trobaran abonant les divisions”

L’anunci d’una convocatòria d’eleccions un cop aprovats els pressupostos del 2020 és, per Esquerra Republicana, “una oportunitat per consensuar una estratègia dins l’independentisme que ens porti a afrontar els comicis amb les millors condicions per seguir creixent i a treballar conjuntament després de passar per les urnes per avançar cap a la República catalana”. Així ho ha valorat la secretària general adjunta i portaveu republicana, Marta Vilalta, que també ha demanat “no equivocar-se d’adversari”, “tenir clar” que és l’Estat espanyol i que mai ho serà un independentista: “En la lluita per la llibertat no hi sobra ningú i acusar-nos entre independentistes és debilitar-nos. No li fem el joc a l’Estat; a nosaltres no ens trobaran abonant les divisions”.

Els republicans alerten que “no podem anar a unes eleccions amb l’independentisme dividit i llençant-nos retrets els uns contra els altres”, perquè “el repte és enorme i estem condemnats a entendre’ns ara i després de les eleccions”. Cal, per tant, una estratègia conjunta que marqui unes fites en el camí cap a la República Catalana, i Vilalta ha fet una crida a “aprofitar els mesos que queden fins a les eleccions per treballar conjuntament i consensuar una diagnosi que ens permeti convertir les urnes en una oportunitat”.

I tot i les diferències estratègiques que puguin detectar, la portaveu està convençuda que els actors independentistes tenen molts punts en comú: “Tots compartim l’objectiu de la independència, hem constatat que no estem en fase resolutiva i creiem que la millor manera d’arribar-hi és a través d’un nou referèndum, que caldrà fer quan puguem guanyar de manera definitiva”, ha posat de manifest Vilalta. “Ens hem de posar d’acord, doncs, en com ens preparem per tornar-hi”, ha evidenciat.

És fonamental combinar la lluita per la independència amb la millora del dia a dia
Marta Vilalta Secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana

La republicana també ha assegurat que els republicans “respecten” la decisió del president de la Generalitat, Quim Torra, de convocar unes eleccions i coincideixen en què abans és necessari aprovar els pressupostos “per ajudar els catalans i les catalanes en el dia a dia”. En aquest sentit, ha recordat que per Esquerra “és fonamental combinar la lluita per la independència amb la millora del dia a dia”. I en la línia d’ajudar la ciutadania, ha afirmat que “és imprescindible aprofitar la mesa de negociació entre el Govern català i l’espanyol per posar les bases d’una resolució democràtica del conflicte”. Vilalta té clar que aprofitar aquesta mesa vol dir defensar els objectius de la fi de la repressió, l’amnistia i l’autodeterminació.

"No pactarem amb el PSC després de les eleccions"
Marta Vilalta també ha assegurat que, en cap cas, hi haurà un acostament amb els socialistes catalans després de les eleccions: “No pactarem amb el PSC després de les eleccions; ho diem cada dia, però sembla que hi ha qui no ho vol entendre”, ha afirmat, contundent. “No ho vam fer a l’Ajuntament de Barcelona ni a la Diputació de Barcelona i no ho farem a la Generalitat. Tenim un objectiu que és l'autodeterminació i la independència i arribarem a acords amb aquells que també tinguin aquest objectiu”, ha conclòs.

Etiquetes