El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés considera insuficients les propostes de l'Executiu espanyol i exigeix la suspensió del pagament del lloguer i dels subministraments bàsics

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha exigit al Govern espanyol una bateria de 14 mesures econòmiques urgents encarades a afrontar la situació social i econòmica derivada del coronavirus. Es tracta d'un paquet de mesures que tenen un doble objectiu: d'una banda, dotar de més liquiditat als autònoms i a les PIMES per sustentar el teixit productiu durant aquest confinament i, d'altra banda, garantir que cap treballador perd el seu lloc de treball perquè ningú es quedi enrere: "Fa 12 anys no van dubtar a rescatar, per valor de 60mil MEUR, la banca. Que no ningú no dubti ara, ni un minut més, a rescatar les persones", va advertir Rufián al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.


Tanmateix, Rufián va deixar palesa la insuficiència de les mesures proposades per l’executiu espanyol, i va recordar que " el nostre deure no només és protegir la gent del virus. Es també protegir-la d'un acomiadament, d'un desnonament o de la misèria que arribarà demà. No ho oblidin". De la mateixa manera, va insistir que "aquell que es pensi que es solucionarà tot, amb 4 o 5 senyors amb 20 medalles cadascun d'ells al pit, presents a la televisió cada matí, o amb aplaudiments als balcons (que s'agraeixen) a l´únic exèrcit desarmat que guanyarà aquesta batalla, s'equivoca enormement".

El nostre deure no només és protegir la gent del virus. És també protegir-la d'un acomiadament, d'un desnonament o de la misèria que arribarà demà
Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés

En aquest sentit, Gabriel Rufián va deixar clares quines són les mesures de xoc que Esquerra Republicana defensa per lluitar contra el coronavirus i també contra les repercussions econòmiques i socials que se'n derivaran:

 1. La suspensió urgent del pagament del lloguer per als col·lectius més afectats per aquesta crisi.
  Una suspensió del pagament dels lloguers sobretot a bancs i fons voltor, així com compensacions a petits arrendadors. "El 75% dels desnonaments en aquest país són d'arrendataris. No és suficient la moratòria sobre el pagament de les hipoteques, s'ha d'ampliar també a qui viu de lloguer. No estiguin cecs davant d'aquesta realitat", va insistir Rufián.
 2. La suspensió del pagament de serveis bàsics de llum, aigua i gas.
  "No és suficient la prohibició anunciada de tallar aquests serveis bàsics als col·lectius més vulnerables. La meitat d'aquestes factures són despeses fixes, independentment del consum i de la producció. Ja existeix un allau de sol·licituds demanant la suspensió total d'aquests pagaments durant el confinament. Donin resposta", va exigir.
 3. Prohibició dels acomiadaments.
  "No n'hi ha prou amb recomanar no acomiadar. 6 de cada 100 treballadors catalans ja estan a l'atur per un ERTO. Més de 200.000. I això no ha fet més començar", va advertir el portaveu d’Esquerra Republicana.
 4. Moratòria general i directa dels pagaments de les cotitzacions de la Seguretat Social, de la quota d'autònoms, així com l’ajornament del termini de pagament d'impostos propis i tals como l'IVA.
 5. Renda de Confinament.
  Una Renda Garantida de Ciutadania per a les persones en situació de vulnerabilitat durant el confinament. "Proposem una renda immediata durant el confinament per als col·lectius més vulnerables, amb l'objectiu que s'ampliï, el dia de demà, de manera universal. L'esquerra fa massa temps que espera poder debatre aquesta qüestió, i aquest dia ja ha arribat. Si deixem caure les famílies, no hi haurà cap país a aixecar quan tot plegat acabi. A Catalunya, la nostra companya, la Consellera Dolors Bassa, avui dia injustament a la presó, ja va posar en marxa una mesura similar", va subratllar.
 6. Un impost al Covid19, extraordinari, solidari i temporal sobre totes aquelles companyies digitals i intermediàries de distribució i repartiment que estan veient augmentar aquests dies el seu volum de negoci de manera exponencial.
 7. Un impost extraordinari, solidari i permanent a les grans fortunes.
 8. Aprofitar encara més el superàvit dels ajuntaments.
  Només el 2018, els ajuntaments van declarar més de 6.000 MEUR en total de superàvit. "En aquests Reial Decret Llei que vostès presenten, es preveu que només es puguin destinar 300 milions a la lluita contra el virus i als seus efectes. Insuficient. Parlem de diners que pertanyen als ciutadans”, va recordar Rufián.
 9. Injecció urgent i directa de recursos per a l’economia i per a la gent.
  “Si esperàvem el dia par parlar d’un Pla Marshall sense un sentit retòric, aquest dia ja ha arribat. Dels 200mil MEUR d’ inversió econòmica i social contra els efectes del coronavirus que vostès van anunciar l’altre dia: 117.000 són públics, 83.000 són privats i només 17.000 estan dirigits única i íntegrament a col·lectius vulnerables. Un 8,5%. Del total. La resta són avals, moratòries o recursos privats”, insistia Rufián.
 10. Una prestació econòmica extraordinària per compensar als qui tenen avui, al seu càrrec i a casa, familiars afectats pel tancament dels centres educatius i de la tercera edat i que, per tant, no poden anar a treballar.
 11. Ampliar els ajuts als autònoms.
  “Hi ha 3 milions d'autònoms en aquest país. Mig milió només a Catalunya. Cap de les ajudes contemplades per pal·liar la reducció o cessament de la seva activitat ha d'estar per sota de l'actual SMI, fixat en 950 euros", va insistir.
 12. Posar tota la indústria essencial disponible al servei de la fabricació de material sanitari.
  "D'aquesta manera, s'evitaria que l'Estat hagi d'acudir en exclusiva a un mercat altament especulatiu i inflacionari, com ho és el de la venda de material sanitari", va reclamar.
 13. Flexibilitzar la limitació de portabilitat de les empreses de telefonia en els casos que no sigui presencial.
  “La limitació ens sembla proteccionista amb les grans companyies de telefonia, i punitiva amb les petites, tal com denunciava aquesta setmana l'empresa catalana de telecomunicacions Parlem Telecom
 14. Posar hostals i hotels al servei de qui no té casa.
  "Fa setmanes que demanen a la gent que es confini, i oblidem que hi ha moltes persones que no tenen una casa on confinar-se", finalitzava Rufián. ​​​​​