El vicepresident, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya
El vicepresident, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya

Els desplaçaments fora del domicili s’hauran de limitar, es promourà el teletreball i els bars i restaurants només podran oferir menjar per emportar

Reduir la mobilitat, limitar les trobades socials i promoure el teletreball. Aquestes són les mesures clau que ha aprovat el Govern de la Generalitat per fer front a l’auge de casos de coronavirus a Catalunya. “Hem de prendre mesures dures però imprescindibles per fer front a la segona onada de la pandèmia”, ha assegurat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. Les restriccions entraran en vigor divendres i s’allargaran durant 15 dies.

Les noves mesures anunciades pel Govern passen, també, pel tancament de bars i restaurants. Es mantindran, això sí, les entregues a domicili i la recollida a l’establiment amb cita prèvia. “Sabem que és una mesura dolorosa pel sector”, ha admès el vicepresident, “però és una mesura necessària si no volem arribar al límit del col·lapse del sistema sanitari”.

En aquest sentit, el vicepresident ha anunciat dues línies d’ajuts per fer costat a la restauració:

 • Una línia d’ajuts directes per als establiments que han tingut més impacte en la facturació i que suposin la principal font d’ingressos, amb una dotació de 40 milions d’euros;
 • Una línia d’avals extraordinària per cobrir les necessitats de liquiditat a curt termini a partir de 12.000€.

“Són mesures per acompanyar el sector en aquest esforç col·lectiu”, ha afirmat Aragonès.

Per la seva banda, els establiments i locals comercials minoristes hauran de reduir l’aforament al 30%. En relació a la docència, a les universitats hauran de garantir el format virtual. Les escoles, en canvi, seguiran obertes i amb classes presencials.

“La salut de la ciutadania del nostre país no es pot permetre arribar a la situació dels mesos de març i abril”, ha declarat la consellera de Salut, Alba Vergés, “per això les mesures, tot i que són difícils, s’han de prendre ara”. Vergés també ha assegurat que el sistema sanitari “està preparat”, però que cal la complicitat i solidaritat de tothom: “per aconseguir-ho necessitem la solidaritat de totes i tots” ha clos.

Impulsem una línia d’ajuts directes per als establiments amb menys facturació i que suposin la principal font d’ingressos, i una línia d’avals extraordinària per cobrir les necessitats de liquiditat a curt termini
Pere Aragonès
 La consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament de Catalunya
La consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament de Catalunya

Podeu consultar la resta de mesures aprovades pel PROCICAT aquí:

 • Se suspèn l’activitat dels comerços que ofereixen un contacte personal - excepte si són serveis essencials o sanitaris. Es prohibeixen els tractaments de bellesa, menys els de perruqueria.
 • Els establiments amb una superfície superior a 400 metres quadrats han de tenir controls d’accés.
 • En els centres comercials també hi ha d’haver sistema de control d’aforament i es restringirà l’accés i ús de zones recreatives com zones infantils, ludoteques o àrees de descans.
 • Els actes religiosos i cerimònies han de limitar l’assistència al 50% de l’aforament.
 • Les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tindran un aforament del 50% i l’horari de tancament a les 23:00.
 • Les instal·lacions i equipaments esportius de caràcter lúdic es poden utilitzar amb cita prèvia i un aforament del 30%. Es prohibeix l’ús d’aquells equipaments esportius que no estiguin supervisats.
 • En els establiments hotelers l’aforament dels espais comuns es limita al 50% de l’aforament. Els restaurants dels hotels podran continuar oberts només per a clients dels hotels.
 • Els parcs i jardins públics i les àrees de joc infantils tancaran a les 20:00 hores.
 • Totes les competicions esportives no professionals queden ajornades.
 • Se suspèn l’obertura al públic de parcs d’atraccions i fires, de salons de joc, casinos i sales de bingo. També la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i festes majors.