La diputada Jenn Díaz en la seva intervenció al Parlament de Catalunya
La diputada Jenn Díaz en la seva intervenció al Parlament de Catalunya

Jenn Díaz defensa la moció d'Esquerra: "Parlem de prevenció, el model no es pot quedar només en què fem quan ja tenim una víctima"

El Parlament de Catalunya ha aprovat reforçar la xarxa especialitzada contra les violències masclistes i desplegar l'educació sexual i afectiva a les escoles. El text dels republicans ha reafirmat doncs el compromís del Parlament amb l'abordatge de les violències sexuals, en una moció a proposta d'Esquerra Republicana.

El text presentat pels republicans, que ha rebut el suport d'àmplies majories té com a objectiu desplegar la coeducació en el currículum educatiu i implementar a tots els centres educatius l'educació sexoafectiva com a contingut curricular. "El programa coeducat serveix perquè totes les persones sàpiguen quins són els seus drets i cada vegada que se'ls hi vulnerin, en siguin conscients i sàpiguen quines són les eines que tenen al seu abast", explica la diputada Jenn Díaz.

Després del debat parlamentari amb la consellera Tània Verge, el grup parlamentari republicà, amb esmenes d'altres grups, ha posat el focus en enfortir i millorar la xarxa especialitzada contra les violències masclistes, dotant els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE) amb més recursos i més professionals per la millor atenció a totes les dones que han patit violència sexual. També s'insta el Govern a oferir a totes les professionals dels SIEs, una formació especialitzada en les eines de tractament de les violències sexuals.

El Parlament també demana que es millori l'atenció psicològica de les dones que han patit violència sexual, garantint que el Servei d'Intervenció en Crisi (SIC) estigui disponible les 24 h del dia i pugui desplaçar-se a on es trobi la dona en el moment que necessiti l'atenció.

"Aquest model d'abordatge no només es pot quedar en què fem quan ja tenim al davant una violència sexual exercida, sinó el que podem fer també abans", reivindica la diputada. És per això, que el Parlament reclama reforçar des dels poders públics, com a agents obligats en matèria de prevenció segons el Conveni d'Istanbul 2022, les polítiques públiques encaminades a generar un canvi de paradigma social i cultural envers el consentiment sexual en plena llibertat.