Esquerra presentarà a tots els ajuntaments una moció per retirar els honors a Joan Carles I i reprovar l'actuació del govern espanyol en la seva fugida

Els grups municipals d'Esquerra Republicana impulsen aquesta iniciativa arreu del país

Els grups municipals d'Esquerra Republicana registraran els propers dies als seus respectius consistoris una moció per retirar els honors a Joan Carles I i per reprovar l'actuació del govern espanyol en la seva fugida, per tal que sigui debatuda als propers plens municipals.

Aquesta moció proposa, en primer lloc, la retirada de la Medalla d'Or de la ciutat, en aquells municipis on li hagi estat atorgada, així com la resta de títols honorífics i reconeixements personals o els carrers en homenatge a Joan Carles I.

Si bé la fugida del rei emèrit no ha estat una sorpresa, atesos els precedents similars que els Borbons han repetit històricament, mereix tot el rebuig la complicitat activa del govern de l'Estat espanyol en aquesta operació de sortida clandestina. Una "fugida d'Estat" que per sí mateixa implica el reconeixement de capteniment irregular per part de l'actual dinastia monàrquica. En aquest sentit, la moció defensa la reprovació del govern espanyol per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit, tal i com va reconèixer el president espanyol, Pedro Sánchez, en una operació destinada a protegir-lo de la justícia suïssa.

La moció també pretén reafirmar el dret d'autodeterminació de Catalunya, així com la solidaritat amb qualsevol iniciativa per exercir el dret democràtic de la ciutadania espanyola a decidir lliurement sobre el seu futur.

Per últim, defensa traslladar tots aquests acords a les institucions de la Unió Europea, i instar la Comissió Europea a actuar en defensa de l'estat de dret, tot exigint a l'Estat espanyol la deguda estricta aplicació dels tractats que regulen les obligacions dels estats en aquest àmbit.