Marta Vilalta en roda de premsa
Marta Vilalta en roda de premsa

Els republicans presenten una moció al Parlament per exigir també el traspàs del finançament, l'execució i la titularitat del sistema ferroviari

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana porta al Parlament una moció com a denúncia de la desinversió crònica de l'Estat a Catalunya i, en concret, el text reclama un fons de compensació per a corregir les pèrdues econòmiques generades des del 2014 fins al 2021. De fet, proposa la Generalitat que quantifiqui la inversió pressupostada i que no s'ha executat des de fa 8 anys.

"Exigim totes les inversions que ens pertoquen i que se'ns han negat de manera sistemàtica des de sempre, independentment de qui hagi ocupat la Moncloa", ha reclamat la secretària general adjunta i portaveu del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta.

L'Estat només ha executat el 35,8% del pressupostat a Catalunya. "Són unes xifres d'execució escandaloses", ha afegit. I per això, Esquerra adverteix que no valen "ni excuses ni cortines de fum, com la que es va intentar divendres amb la visita de la ministra, una visita força més electoral que institucional", ha denunciat la portaveu.

Així doncs, i a banda del fons de compensació, el grup parlamentari republicà fixa diversos punts a la moció per corregir aquesta desinversió. D'entrada, exigeix a l'Estat el traspàs del conjunt del sistema ferroviari. "Volem la titularitat, els diners i la capacitat d'execució per avançar cap a un nou model de mobilitat en un context de crisi climàtic i de col·lapse dels combustibles fòssils", ha reivindicat Vilalta.

Volem la titularitat, els diners i la capacitat d'execució per avançar cap a un nou model de mobilitat
Marta Vilalta Secretària general adjunta i portaveu

També, es demana el traspàs de la gestió de l'aeroport del Prat, ja que aquesta discriminació pressupostaria impacta negativament en l'economia catalana amb la paralització d'altres inversions com l'impuls del corredor mediterrani o la modernització de rodalies. "Que no ens intentin compensar amb inversions, l'alternativa a la desinversió mai serà un projecte de carretera obsoleta com el Quart Cinturó; la desinversió no es compensarà mai tampoc amb promeses, sinó amb fets", ha advertit Vilalta.

Esquerra Republicana també considera imprescindible que el Ministeri de Transports, mobilitat i agenda urbana estableixi mecanismes i mesures que garanteixin que el que no s'ha executat en el 2021, s'executi al llarg del 2022 perquè aquesta infra-execució es tradueix en menys oportunitats econòmiques, pèrdua de competitivitat pel teixit productiu i afecta el benestar del conjunt de la ciutadania de Catalunya.

Finalment, es reitera la necessitat d'avançar cap a un estat propi que permeti a Catalunya gestionar amb plenitud els seus propis recursos i assegura que l'exercici del dret a decidir per part de la ciutadania de Catalunya és la millor garantia contra la discriminació sistemàtica per part de l'Estat Espanyol.