Esquerra vol que el Parlament rebutgi la sentència 'injusta' que ha dictat el Suprem

Els republicans presenten una moció al ple després del "judici polític" contra l'1-O, "més propi d'un sistema judicial autoritari"

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha presentat una moció de cara al ple de la setmana vinent per tal que el Parlament rebutgi la sentència del Suprem contra els presos polítics per "injusta". Al document, que se sotmetrà a votació dels diputats, Esquerra demana que l'hemicicle respongui frontalment a la condemna perquè "és el resultat d'un judici polític i d'una causa general contra l'independentisme", i que deriva d'un procés judicial "arbitrari i esbiaixat".

Alhora, els republicans també volen que el Parlament consideri que la gestió del judici de l'1-O és "més pròpia d'un sistema judicial autoritari que té com a principal missió garantir els interessos d'una determinada ideologia que no d'un sistema judicial d'una democràcia avançada amb l'objectiu de garantir els drets fonamentals de la ciutadania".

Al text, que recorda que el jutge Manuel Marchena ha "negat la possibilitat de contrastar els fets" amb les declaracions de testimonis de l'acusació i l'acusa d'haver estat "parcial", afirma que s'ha fet servir la presó preventiva "amb intencionalitat política" alterant les majories al Parlament, al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu. "Tot això basat en un ús instrumental i abusiu del delicte de rebel·lió construït sobre una violència inexistent, ja que l'única violència que es va produir l'1 d'Octubre va ser l'actuació il·legítima de la Guàrdia Civil i el Cos de Policies Nacionals contra ciutadans pacífics i cívics", insisteixen els republicans.

Davant de tot això, els diputats republicans volen alhora que el Govern exigeixi a l'Estat que l'única via política passa per reprendre el diàleg. "I que l'estratègia de coacció institucional contra les institucions catalanes i moviments polítics i socials només contribueix a cronificar el conflicte i degradar la democràcia", diu el text de la moció. En aquest mateix sentit també reclamen a l'Estat que aturi el trasllat d'agents dels cossos i forces de l'Estat "amb l'únic objectiu de crear un clima d'excepció per limitar els drets fonamentals de manifestació i protesta"

El grup parlamentari d'Esquerra proposa la moció després de la interpel·lació entre el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la diputada Marta Vilalta, sobre vulneració de drets fonamentals la setmana passada.

  Esquerra vol que el Parlament rebutgi la sentència 'injusta' que ha dictat el Suprem