Engelbert Montalà en la seva intervenció al Parlament / Gerard Magrinyà
Engelbert Montalà en la seva intervenció al Parlament / Gerard Magrinyà

El diputat Montalà exigeix a l'Estat una inversió del 19% en infraestructures a Catalunya i reclama a PSC i Comuns "no amagar el cap sota l'ala" per executar-la

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha portat al Parlament una moció per construir una economia més equitativa i sostenible, a partir d'inversions empresarials. I el ple, amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte l'abstenció de la CUP i el PPC i el vot en contra de Vox, insta al govern de l'Estat a establir mecanismes de garantia salarial per assegurar el poder adquisitiu de les persones en ple context d'inflació. En el mateix punt de la moció, la qual PSC i Comuns han votat a favor, reconeix que la reforma laboral es insuficient i s'ha d'ampliar aprofitant la proposta d'ampliació de la reforma laboral que ERC i Bildu han presentat al congrés.


Els republicans també han arrencat el suport del ple perquè l'Estat desenvolupi les inversions licitades i projectades, especialment pel que fa a la mobilitat ferroviària de mercaderies, a Catalunya i que inverteixi el 19% del pressupost d'infraestructures en el període 2021-23. Aquest últim punt ha quedat aprovat tot i l'abstenció de PSC, comuns, els quals el diputat Engelbert Montalà, en la seva intervenció els ha recriminat "no amagueu el cap sota l’ala".


Montalà també ha assegurat que cal "tenir les condicions necessàries per atraure inversions". I això vol dir una "administració àgil, invertir en talent i capital humà, que en tenim i molt; però també, vol dir garantir la inversió en les infraestructures", ha explicat.


Per tot plegat, amb la moció d'Esquerra, aprovada completament, el Parlament de Catalunya constata la discriminació sistemàtica pel que fa a la inversió d'infraestructures per part de l'Estat espanyol com a principal problema a superar per a continuar atraient inversions que reindustrialitzin, aquest punt ha estat aprovat malgrat els vots en contra del PSC, Vox, Cs i PPC i les abstencions de la CUP i ECP.


A més, reclama que es garanteixi el poder adquisitiu de les rendes dels i les treballadores privades i públiques per tal d'assegurar que la pujada de preus no es tradueixi amb més desigualtats. "No podem sortir de la crisi competint en costos laborals. Si augmenten els preus i augmenten els beneficis, però els salaris es mantenen, el que estem fent és devaluant aquells salaris. Estem augmentant la desigualtat", ha denunciat el diputat.


Durant el debat parlamentari, el ple també ha instat al Govern a treballar per mantenir l'atractiu de Catalunya, com un espai econòmic punter líder, a l'hora de captar inversions industrials estrangeres que permetin construir una economia competitiva, industrialitzada, diversificada i sostenible. "Perquè el model de la subhasta, el de competir a la baixa en estàndards ambientals i fiscals, no és el nostre", ha remarcat Montalà.


Entre els diferents punts de la moció, també destaca que la cambra reclami a la Generalitat a treballar per aconseguir que totes les fases del procés de producció de vehicles elèctrics s'instal·lin a Catalunya, per facilitar l'ocupació industrial a Catalunya; a accelerar el diàleg social, per fer efectiu el salari mínim de referència del 60% del salari mig i reforçar les capacitats pròpies com autoritat laboral per garantir l'aplicació de les millores contemplades a la reforma laboral aprovada recentment.