La portaveu parlamentària d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant una intervenció al Parlament de Catalunya. MARC PUIG
La portaveu parlamentària d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant una intervenció al Parlament de Catalunya. MARC PUIG

Els republicans reclamen en una moció articular una estratègia antirepressiva al màxim d'unitària i consensuada possible

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha presentat una moció al Parlament de Catalunya per denunciar l'impacte de la repressió tant en l'independentisme com en la qualitat democràtica de l'Estat espanyol. I, en aquest sentit, un dels punts que es votarà al ple de la setmana vinent recull la "necessitat d'avançar en la tramitació d'una llei d'Amnistia" impulsada des de la cambra catalana per posar fi a la judicialització, especialment tal com ho recull l'informe Cilevics, la resolució 2381 aprovada l'any passat per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

La moció dels republicans recupera, entre d'altres, l'esperit de la resolució 102 aprovada durant el debat de política general al Parlament, que comprometia els grups parlamentaris catalans a tramitar una proposició de llei de l’amnistia per a presentar al Congrés dels Diputats. De fet, aquesta proposta via Parlament vol tornar a portar el debat sobre la fi de la repressió a Madrid i aquest cop fer-ho a través d'un mandat parlamentari ampli.

La moció, que respon a la interpel·lació entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la portaveu parlamentària d'Esquerra, Marta Vilalta, es debatrà al proper ple i fixa diverses línies en clau d'estratègia antirepressiva. Els republicans reclamen, per exemple, articular una estratègia antirepressiva al màxim d'unitària i consensuada possible, que preservi els drets fonamentals dels independentistes i del conjunt de la ciutadania

"Sabem que l'amnistia i l'autodeterminació són la millor solució, i també necessitem presa de consciència col·lectiva amb solidaritat antirepressiva per denunciar que la realitat no es pot obviar, minimitzar-ne els efectes i evitar que ens dividim, ens debilitem i abandonem com busca la repressió", ha assegurat Vilalta.

Necessitem presa de consciència col·lectiva per evitar la divisió i la debilitació, que és el que busca la repressió
Marta Vilalta Portaveu parlamentària d'Esquerra Republicana

En aquest sentit, el text denuncia un altre cop que hi ha molts processos oberts contra l'independentisme i recorda que la repressió com a eina política contra l'independentisme ha posat en alerta institucions com Amnistia Internacional, Human Right Watch, el Consell d'Europa i el TJUE, entre d'altres.

Per això els republicans porten a votació del Parlament superar definitivament la repressió contra l'independentisme i per això insten el Govern de la Generalitat i el govern espanyol a "contribuir a la desjudicialització, comprometre’s amb els drets fonamentals de les persones identificades amb cada projecte i a rebutjar la persecució o la criminalització de les diverses opcions polítiques".

Per tot plegat, al sisè punt, els diputats i les diputades republicans aposten per fer del diàleg, la negociació i la cerca d'acords la via per trobar mecanismes de canalitzar els grans consensos existents per exemple per aturar la repressió, a favor de la República i resoldre el conflicte polític de forma democràtica i que passi per la capacitat de decidir el futur de Catalunya, amb la màxima seguretat jurídica possible.

Etiquetes