Jenn Díaz al Parlament / Marc Puig
Jenn Díaz al Parlament / Marc Puig

La diputada Jenn Díaz condemna el creixement de l’extrema dreta i hi veu una amenaça als drets de les dones

El Parlament ha rebutjat la violència masclista, arran d'una moció del grup parlamentari d’Esquerra Republicana. Aprovada sencera amb diversos sentits de vot, el text exigeix la derogació immediata de les lleis que causen la violència institucional: la llei d’Estrangeria, que empeny a les dones a les màfies d’explotació amb finalitats sexuals; la llei de la reforma laboral, que consolida la bretxa salarial, la feminització de la pobresa i la discriminació simbòlica; la llei Mordassa, una vulneració dels drets i llibertats de tota la ciutadania, i especialment els de les dones; i la llei d’habitatge, que cronifica la dependència econòmica i l’autonomia de les dones envers els homes.

El ple del Parlament ha constatat també que els feminicidis són “la punta de l’iceberg de la violència masclista que pateixen les dones de forma constant i transversal”. Així ho diu en el text que també recull que la violència institucional és una de les primeres causes d’aquesta violència, ja que “consolida les discriminacions existents cap a les dones”.

La diputada del grup republicà Jenn Díaz, que ha impulsat la moció, ha senyalat que “és urgent que els feminicidis s’acabin, que les dones deixin de ser assassinades per la violència masclista, estructural i social basada en la societat patriarcal i en la normalització del masclisme més quotidia”. També, ha defensat que la lluita feminista contra aquestes violències “no se’n surt sense la interseccionalitat i que la combinació de gènere amb altres interseccions", és a dir amb altres discriminacions específiques com el racisme,"sempre surt perdent”.

Contra l'auge de l'extrema dreta

En un altre punt, el Parlament ha condemnat el creixement de l’extrema dreta i hi veu una amenaça contra els drets humans i, en especial, en els drets de les dones. “L’auge de l’extrema dreta posa un altre cop a les dones en el punt de mira, el negacionisme es una cosa que s’ha institucionalitzat. Vox té 52 escons des dels quals fan un discurs incendiari i del tot perillós”, ha afegit Díaz durant la seva intervenció.

Per últim, el ple del Parlament ha reclamat també una modificació dels estaments judicials per tal que l’expertesa en victimologia sigui un requisit imprescindible per jutjar casos de violència masclista.