El diputat Chakir El Homrani votant les conclusions de la comissió del model policial al Parlament
El diputat Chakir El Homrani votant les conclusions de la comissió del model policial al Parlament

Els republicans han proposat limitar el temps d’estada dels agents a les unitats d’ordre públic, una proposta que també ha rebut el vot en contra de PSC i Junts

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana lamenta que la creació d’un mecanisme de control del cos de Mossos d’Esquadra extern i independent no tiri endavant perquè el PSC i Junts hi han votat en contra. La proposta del mecanisme de control extern, una petició que van fer entitats com Amnistia Internacional i Irídia, ha rebut només els vots a favor dels republicans, la CUP i comuns.

Aquesta és una de les votacions que s'han dut a terme a la Comissió d’estudi sobre el model policial, que ha tancat avui les conclusions que van presentar els grups parlamentaris, entre les quals diferents mesures d’Esquerra per aprofundir en la democratització i modernització del cos policial català.

Així, una altra de les propostes d’Esquerra Republicana que tampoc ha tirat endavant posava sobre la taula que els agents del cos de Mossos en les unitats d’ordre públic hi tinguessin una permanència temporal. Aquest sistema rotatori volia impulsar un canvi en la línia de millorar el cos policial català i ajustar-lo als estàndards d’una policia que s’emmiralli amb els models europeus. La proposta, però, tampoc ha tirat endavant: només els comuns han donat el suport a la mesura, i Junts ha decantat la votació situant-se en l'abstenció.

El diputat Chakir El Homrani ha reivindicat la feina feta durant aquests mesos al Parlament i ha esperonat els diputats i les diputades per fer que la policia s'assembla cada cop més a la societat que serveix. De fet, una de les mesures d'Esquerra Republicana que sí que s'ha aprovat és la de continuar amb el procés de feminització que el Departament d’Interior ja ha començat a impulsar durant aquest any amb la reserva d’un 40% de les places per a les dones. Com expressen els republicans, cal que la ciutadania es vegi reflectida en els seus cossos de seguretat.

Atenció a les víctimes i salut mental

Esquerra Republicana també ha defensat la creació d’una oficina d’atenció a les persones que hagin estat víctimes de vulneracions de drets humans en el marc de l’ús de la força dels cossos policials per reparar, si s’escau, el dany causat. El text ha quedat aprovat amb el suport dels grups parlamentaris d’Esquerra, la CUP i els comuns, malgrat l’abstenció de Junts i els vots en contra dels socialistes, Ciutadans i l'extrema dreta.

De fet, de les conclusions presentades pels republicans, se n'han aprovat la gran majoria: en destaca també establir formació obligatòria pels agents per tal de millorar l’atenció a les persones amb afectacions a la salut mental en situacions d’emergència.

 Pau Morales, a la mesa de la comissió del model policial
Pau Morales, a la mesa de la comissió del model policial

Afers interns

En canvi, els republicans també havien posat sobre la taula que per consolidar el model policial de forma integral es dotés la Divisió d’Afers Interns dels Mossos de la capacitat de treballar també amb el sistema de policies locals. Una proposta que s'ha rebutjat amb els vots a favor d'Esquerra, CUP i comuns; i el vot en contra de PSC, Junts i la resta de grups parlamentaris.

En conclusió, El Homrani ha defensat també regular les eines que utilitzen els Mossos i fixar protocols, instrucció, traçabilitat, geolocalització i avaluació de les eines de manera global. En aquest context, els republicans s'han abstingut en la transacció de comuns i Junts sobre reformular els criteris d'intervenció policial, que n'ha facilitat l'aprovació.