El diputat d'Esquerra Republicana Pau Morales al faristol del Parlament / Marc Puig
El diputat d'Esquerra Republicana Pau Morales al faristol del Parlament / Marc Puig

El Parlament exigeix l’alliberament immediat de Pablo Hasél, suprimir el delicte d’injúries a la Corona i arxivar totes les causes penals contra expressions polítiques, intel·lectuals o artístiques

“Pablo Hasél és a la presó per dir el que tots sabem, que la monarquia borbònica és corrupta per naturalesa”, ha denunciat el diputat d’Esquerra Republicana Pau Morales des del faristol del Parlament. “Ho diuen les parets, els carrers, les tertúlies, les xarxes i els joves, i també ho han dit els mitjans de comunicació, la justícia suïssa i aquest mateix Parlament”, ha constatat. Per tant, “que els Borbons són corruptes no és opinió; és informació. I per més que intentin amagar-ho o amenaçar aquest Parlament, la veritat es desborda per tot arreu”, ha reblat.

El diputat ha intervingut en el debat d’una proposta de resolució d’Esquerra Republicana, JxCat, la CUP i els comuns que exigeix l’alliberament immediat del raper Pablo Hasél, que porta cinc mesos empresonat per la lletra de les seves cançons. “Avui aquest Parlament, amenaçat per debatre sobre la monarquia, fa un acte de justícia”, ha explicat Morales, malgrat que “els que malden per posar de moda la paraula ‘xiringuito’ defensaran amb ungles i dents el major ‘xiringuito’ dels darrers tres segles, la monarquia borbònica; i ho faran perquè si cau el Rei, cau l’Estat i cauen els privilegis dels poderosos que se’n beneficien”.

A més d’exigir l’alliberament de Hasél, la proposta de resolució aprovada pel Parlament reclama impulsar una proposta de llei orgànica a les corts espanyoles per suprimir els articles del Codi Penal referents als delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries i calúmnies a la Corona i a les institucions de l’Estat. També exigeix arxivar totes les causes penals contra expressions polítiques, intel·lectuals o artístiques sobre la monarquia i l’amnistia de les persones condemnades.

El govern espanyol no pot dir-se republicà el 14 d’abril i acte seguit impedir comissions d’investigació sobre la monarquia al Congrés
Pau Morales Diputat d'Esquerra Republicana al Parlament

I és que “això no va tan sols de Pablo Hasél”, ha apuntat Morales, “va també dels joves de Girona el 2007; de Joan Tardà; o de Guifré i Jordi el 2013, per prendre foc a un retrat”. I malgrat que Europa hagi recordat que aquests fets s’emmarquen en la llibertat d’expressió, “la persecució segueix, sigui a l’Assemblea Nacional Catalana, a Teresa Rodríguez o al president Pere Aragonès, per declaracions polítiques que representen la immensa majoria de catalans i catalanes”, ha condemnat.

També s’ha referit a la hipocresia del govern espanyol: “No pot dir-se republicà el 14 d’abril i acte seguit impedir comissions d’investigació sobre la monarquia al Congrés, o impedir la derogació del delicte feudal d’injúries a la Corona, encara vigent”.

Ha acabat lloant la importància de la solidaritat antirepressiva: “La solidaritat, per a nosaltres, va per davant i és incondicional, independentment de si coincidim en l’opinió i el projecte polític del represaliat en qüestió”, ha afirmat.

I ha fet un advertiment final: “Ahir sabíem que el Tribunal Europeu de Drets Humans comença ja a investigar el muntatge judicial que han patit els joves d’Altsasu. Faria bé l’estat espanyol de deixar de perseguir titellaires, rapers i pintors. No sé si més tard o més d’hora Europa intervindrà, però el que sí que tinc clar és que la República catalana és inexorable i inevitable”.