Aplicació per a l'ús de La Rosa a Sant Feliu de Llobregat
Aplicació per a l'ús de La Rosa a Sant Feliu de Llobregat

La Rosa és una moneda digital implantada a Sant Feliu de Llobregat per incrementar el consum local

Un circuit de Moneda Local, monedes complementàries a l'euro, que s'utilitzen com a mitjans de pagament o sistemes d'intercanvi, i permeten incentivar la circulació local dels diners, afavorint el comerç local i la cohesió social.

És La Rosa, el nom de la moneda local de Sant Feliu de Llobregat que van escollir els veïns i veïnes en una consulta ciutadana l’abril de 2022.

Aquesta és una de les setanta polítiques marca municipals que Esquerra Republicana ha identificat per avaluar-ne el cost i l’impacte i estendre-les arreu del territori. “És una eina de futur pensada per dinamitzar el comerç local, i que ha vingut a Sant Feliu per quedar-se”, explica l’alcalde republicà, Oriol Bossa.

La moneda local implantada a Sant Feliu és una moneda digital, amb paritat amb l'euro (1 euro = 1 moneda local). Per utilitzar-la, cal descarregar-se al mòbil una aplicació, que permet fer el canvi d'euros a moneda local i efectuar pagaments de forma similar a com ho fem amb una targeta de crèdit, però amb el mòbil. A més, l'Ajuntament també fa servir la Rosa per ajudes de serveis socials i subvencions a entitats, amb l'objectiu que aquests diners no marxin de la ciutat i es quedin al comerç local.

Reactivació econòmica post - Covid

El projecte de moneda local sorgeix del Pacte de Ciutat com una iniciativa per combatre una de les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària, energètica i social. I és que dotar la ciutat d’una moneda local ajuda a incrementar l’impacte de la despesa pública en el comerç local, com a mesura de reactivació econòmica de Sant Feliu després de la crisi de la Covid-19.

Els objectius són clars: incrementar el consum local a la ciutat, generant circulació de diners en el comerç de proximitat i fomentant alhora la digitalització, contribuint a la sostenibilitat, la responsabilitat social i la implicació i interrelació de la ciutadania, de l’activitat econòmica i del teixit social.

Amb aquesta iniciativa es vol afavorir l’apoderament de la ciutadania en un tema d’interès general com és la creació de riquesa i l’impacte en els barris; fomentant que els barris siguin econòmicament i socialment vitals i afavorint que els diners es quedin a la ciutat per fomentar l’economia i les relacions de proximitat.

La ciutadania també se’n beneficia, perquè es tracta d’un mitjà de pagament segur, instantani i sense costos i, alhora, pot rebre ofertes exclusives dels comerços adherits al projecte. A més, aquestes ofertes proporciona als comerços la possibilitat de fidelitzar a la clientela i aconseguir més vendes.

  La moneda local, una aposta per revitalitzar el comerç de proximitat