Montse Bassa, durant la intervenció en el ple d'aquest dimecres
Montse Bassa, durant la intervenció en el ple d'aquest dimecres

La diputada republicana Montse Bassa retreu a la ministra de Justícia que el govern espanyol encara no hagi donat resposta a cap de les resolucions internacionals sobre la repressió política

La diputada del Grup Republicà al Congrés Montse Bassa ha llançat avui una seriosa advertència al govern espanyol davant del seu immobilisme a l’hora d’afrontar les resolucions internacionals que han desemmascarat la seva repressió contra l’independentisme català. I malgrat tot, el govern espanyol continua fent-se el sord. Per què?, s’ha preguntat la diputada: “Doncs perquè encara que es diguin progressistes, són vostès més nacionalistes que demòcrates". I també, ha afegit, "perquè saben que Espanya és molt fatxa. Tan fatxa que tenen por de perdre les eleccions si compleixen amb el Consell d'Europa i l'ONU”.

Bassa ha interpel·lat la ministra de Justícia, Pilar Llop, durant la sessió d'aquest dimecres al ple del Congrés. Ho ha fet per denunciar una vegada més que el govern espanyol no ha donat resposta a les resolucions tant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, a través del conegut informe Cilevics, com la més recent del Comitè de Drets Humans de l'ONU, que considera que l'Estat espanyol va vulnerar els drets polítics d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull com a candidats a unes eleccions abans de ser condemnats.

"La pregunta és molt clara", ha dit Bassa a la ministra. "Pensen acatar aquestes resolucions o no?". I davant la negativa de la ministra a contestar-li un sí o un no, la republicana ha tret la seva pròpia conclusió. "No em contesta perquè li fa vergonya haver de reconèixer que no ho farà".

O s'enfronten al feixisme o el feixisme que avui toleren i legitimen passarà per sobre de la seva democràcia
Montse Bassa Diputada del Grup Republicà al Congrés dels Diputats

Bassa ha assegurat que "qui ha alimentat aquesta Espanya fatxa són les mentides que han abocat durant anys sobre Catalunya. És el relat fals de la violència, la legitimació de la repressió, la presó i el 155". Si Espanya fos veritablement democràtica, ha afegit, "estaria portant a la taula de negociació el compliment immediat de la resolucions del Consell d'Europa i de l'ONU".

Lluny d'això, en canvi, "la seva policia i els seus serveis d'intel·ligència ens continuen espiant i perseguint". Montse Bassa ha recordat que el govern espanyol ha reconegut fa pocs dies la infiltració de policies i l'intent de captació en organitzacions juvenils com Jovent Republicà. "I a més, acusant el Jovent Republicà i altres organitzacions juvenils catalanes de terroristes. Només una policia feixista pot considerar a les nostres joventuts terroristes".

"O s'enfronten al feixisme que hi ha a la seva policia i als seus tribunals", ha sentenciat Bassa, "o el feixisme que avui toleren i legitimen passarà per sobre de la seva democràcia". Davant d'això, Montse Bassa ha conclòs que "respectaré Espanya quan Espanya respecti els drets humans i polítics i la voluntat majoritària del poble de Catalunya. La independència és una necessitat democràtica".

A llarg de la seva intervenció, Bassa ha enumerat el que concreten tant la resolució de l'ONU com la del Consell d'Europa respecre al que hauria de fer l'Estat espanyol en relació a la repressió, i que de moment no ha estat contestat:

El dictamen de Nacions Unides estableix que l'Estat espanyol:

  1. Ha de publicar el dictamen i donar-hi una àmplia difusió.
  2. Dóna sis mesos per anunciar les mesures que adoptarà l’Estat perquè no es torni a produir aquesta violació de drets.
  3. Dóna per entès que entre aquestes mesures hi ha d'haver la modificació de la Llei d'enjudiciament criminal.
  4. El govern espanyol ha d’explicar com repararà el dany causat amb aquesta greu vulneració de drets.

Per la seva banda. l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, a través de l'informe Cilevics, insta el Regne d’Espanya a:

  1. Reformar el Codi Penal, concretament el delicte de sedició i rebel·lió.
  2. Reconèixer que l'1 d’Octubre no hi va haver violència per part de la ciutadania.
  3. Considerar inacceptable la revisió i possible revocació dels indults perquè el Consell d’Europa admet que els i les líders independentistes empresonats eren presos i preses polítics, i a sobre els pesa la pena d’inhabilitació.
  4. Consolidar una mesa de negociació política amb la Generalitat per reforçar la via del diàleg i la resolució democràtica.
  5. Permetre el debat de la Llei d'Amnistia i acabar amb l’existència dels nombrosos judicis encara pendents arran de l'1 d’Octubre.
  6. Acabar amb la persecució dels exiliats polítics permetent el seu retorn i, evidentment, retirant les peticions d’extradició.
  7. Investigar a fons el Catalangate acceptant una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats.
  8. Paralitzar la persecució econòmica del Tribunal de Cuentas als independentistes catalans, recordant que no forma part de la judicatura espanyola perquè no és pròpiament un òrgan judicial a causa de la seva politització i nepotisme.


Després de la interpel·lació d'avui, el ple de la setmana que ve votarà una moció del Grup Republicà sobre aquesta qüestió. Es pot donar la circumstància que el Congrés voti en contra d'acatar resolucions de l'ONU i del Consell d'Europa respecte a la repressió política, amb tot el que això representaria.

Etiquetes