Pau Morales, Kènia Domènech i Enric Pérez en roda de premsa al Parlament
Pau Morales, Kènia Domènech i Enric Pérez en roda de premsa al Parlament

Esquerra Republicana i el Jovent Republicà demanen la compareixença de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i emprendran accions des del Congrés dels Diputats

Diumenge es coneixia la notícia d’un intent d’espionatge, mitjançant la coacció a un jove independentista, al Jovent Republicà. El diputat Pau Morales, la portaveu nacional del Jovent Republicà, Kènia Domènech, i el jove a qui volien reclutar, Enric Pérez, han explicat en roda de premsa les actuacions que ja han posat en marxa per respondre als fets. "Si hi ha intents d’infiltració és que els fem por, els fa por la força col·lectiva del jovent d’aquest país”, ha reafirmat Morales.

La portaveu del Jovent Republicà ha informat que ja estan estudiant amb els seus advocats les accions legals que emprendran i, en paral·lel, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana i el Jovent Republicà registraran la compareixença de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per “posar llums i taquígrafs a aquesta situació”. Morales també ha anunciat que es prendran accions al Congreso, que anunciarà aquest dimarts la diputada del Jovent Republicà, Marta Rosique.

"Personalment, em sento utilitzat, perquè a mi se m’ha intentat utilitzar per infiltrar-me en una organització política. Però des d’aquí vull fer una crida a tots els joves que puguin trobar-se en una situació similar perquè ho denunciïn i no posin per davant els seus interessos personals per tal de no perjudicar a col·lectius més grans, a més gent", ha explicat al seu torn Enric Pérez.

Durant la roda de premsa al Parlament, Morales ha denunciat que en qualsevol democràcia aquest cas seria un escàndol que provocaria reaccions immediates per part de l’Estat. “Amb l’estat espanyol no és així, i evidentment no ens sorprèn”, ha afegit. Més enllà de denunciar el cas, el diputat republicà s’ha adreçat i solidaritzat amb totes les persones represaliades “que a més de la pròpia repressió puguin patir coaccions d’aquest estil”, i els ha emplaçat a compartir-ho. “No estan soles, hi ha un moviment independentista organitzat pel qual la solidaritat és el baluard més sòlid”, ha afirmat.

L’intent d’espionatge al Jovent Republicà va ser fallit des d’un inici, com ha explicat l’Enric Pérez i, com ha destacat la portaveu del Jovent Republicà, és un orgull per l’organització “veure que estem fent les coses bé”, amb tots “els aprenentatges d’autoprotecció adquirits al llarg dels anys”. Concretament, 91 d’anys d’història, que Morales ha volgut remarcar. “El segell del Jovent republicà està a l’empremta de moltes de les polítiques públiques d’aquest país, però també en moltes de les mobilitzacions i els moviments socials”, ha conclòs Morales.