Camionetes per la neteja viària a Figueres.
Camionetes per la neteja viària a Figueres.

L’Ajuntament de Figueres ha municipalitzat el servei de neteja per resoldre uns dels problemes històrics a la ciutat

Durant més de vint anys, el servei de neteja viària de Figueres va estar en mans privades. Concretament, des de l’any 2001 i fins el 2022, quan de la mà de l’alcaldessa republicana Agnès Lladó el consistori va municipalitzar el servei, passant a ser gestionat de forma 100% pública. La municipalització del servei ha suposat un estalvi anual de 180.000 euros, i ha permès adquirir nova maquinària i contractar més personal.

El servei de neteja de la ciutat ha deixat d’estar supeditat a interessos econòmics privats, i el seu principal objectiu és ara oferir un servei digne i de qualitat a tots els figuerencs. Aquesta és una de la setantena de polítiques marca municipals que Esquerra Republicana ha identificat amb l’objectiu d’avaluar-ne el cost i l’impacte i estendre-les arreu del territori.

Amb la municipalització del servei, l'Ajuntament té molt més control per assegurar que l'empresa compleix amb els màxims estàndards de qualitat de neteja a tots els barris de Figueres. Es durà a terme una inversió total de 14,4 milions d'euros (2,8 milions anuals) per millorar el servei amb més operaris de neteja i més maquinària, que ja circula per la ciutat: hi ha noves baldejadores, més escombradores, un camió cisterna per a reg i baldeig, camions de recollida de voluminosos, equips hidronetejadors i diversos vehicles per al desplaçament dels operaris de neteja.

La neteja viària era un dels problemes històrics de Figueres, i amb aquest canvi el govern municipal ha aconseguit un servei de més qualitat, que ja s'està notant en la neteja de les places i els carrers del municipi, per respondre a les necessitats dels veïns i veïnes. "Feia 21 anys que Figueres no invertia en neteja i calia millorar el servei i posar-lo al dia”, subratlla Lladó. “Hem donat solució a una mancança enquistada des de feia massa anys. Amb el nou servei i la nova maquinària donem un millor servei als figuerencs i figuerenques", conclou l’alcaldessa.

  Municipalització de la neteja viària: qualitat i estalvi al servei de la ciutadania