Raquel Sans, diputada d'Esquerra Republicana al Parlament / Marc Puig
Raquel Sans, diputada d'Esquerra Republicana al Parlament / Marc Puig

Sans: "Ha d'anar a l’arrel d’un fenomen que té l’origen en la repressió feixista, que va suposar un genocidi ideològic i que aquesta suposada transició modèlica ha invisibilitzat i ha amagat sota la catifa de les vergonyes"

Exigir veritat, justícia, reparació del dany a les víctimes i blindar la no repetició, en els casos de desaparicions forçoses de menors. És indispensable i per això que el grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha votat a favor d'impulsar una llei al Parlament que vol investigar aquests casos des del franquisme. Però fer-ho, exigeix Esquerra, de forma ambiciosa. La diputada d'Esquerra Republicana, Raquel Sans, ha lamentat en aquest sentit que l'oposició hagi deixat al marge els republicans i JxCat a l'hora de presentar la llei -"hauria de ser una llei de país i néixer amb tota la força possible"- sobretot pel compromís constant d'Esquerra a totes les iniciatives legislatives que busquen la reparació i la memòria històrica. De fet, la republicana Magda Casamitjana ja va liderar aquesta lluita al capdavant un grup de treball pioner al Parlament, avalat per la presidenta Carme Forcadell.

A grans trets, la llei vol fer justícia, reparar i donar garanties de no repetició a les víctimes dels casos de desaparicions forçades de menors, però Sans ha advertit també dues coses: d'entrada, que la proposta inicial de tota l'oposició, també del PP, és "de mínims" -només fa referència una vegada al franquisme- i en segon lloc, que té poc sentit impulsar-la ara tenint en compte el calendari electoral.

"Des d’ Esquerra Republicana no desaprofitarem cap espai per denunciar el que va suposar el franquisme per aquest país", ha afegit Sans. Per això els republicans volen que la llei, quan es pugui desenvolupar realment, vagi al fons de la qüestió i ataqui d’arrel "un fenomen que té l’origen en la repressió feixista, que va suposar un genocidi ideològic i que aquesta suposada transició modèlica ha invisibilitzat i ha amagat sota la catifa de les vergonyes", ha constatat.

Pels republicans és indispensable tenir una llei per fer justícia i reparar les víctimes d'uns casos que són crims contra lesa humanitat, sobretot tenint en compte que l'envelliment dels familiars dificulta cada cop més els casos. "Es mereixen saber on són els seus familiars", ha insistit Sans. I el Parlament no pot apartar la mirada d'uns casos que també van passar a Catalunya. "Hi ha centenars de denúncies presentades pels anomenats robatoris de nadons, que van començar durant la repressió franquista i que es van allargar en el temps: l'últim cas se situa el 1996", ha exclamat la diputada republicana davant del ple.

?Recupera la intervenció de Sans, aquí!

Etiquetes