La consellera Alba Vergés arriba al departament enmig de l'escalf dels treballadors i treballadores
La consellera Alba Vergés arriba al departament enmig de l'escalf dels treballadors i treballadores

El nou executiu, que va prendre possessió dissabte, ja s’ha posat a treballar al servei de la ciutadania de Catalunya amb l’objectiu de revertir el 155, impulsar polítiques socials i seguir fent República

Dissabte prenien possessió els consellers i conselleres del nou Govern de la Generalitat de Catalunya. Ho feien en un acte especialment emotiu per l’excepecionalitat de la situació: 16 persones no hi van poder ser presents, privades de llibertat a la presó i a l’exili i, després de molts dies, es recuperava la institució que havia estat usurpada pel govern espanyol en contra de la voluntat de la ciutadania de Catalunya, expressada a les urnes. S’iniciava una nova etapa amb molta feina per davant: revertir el 155, impulsar polítiques socials i seguir fent una República per a tothom, les prioritats que es marca el nou Govern.

La portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha assegurat en roda de premsa que “amb el Govern de la Generalitat de Catalunya en marxa som molt més forts perquè hem eliminat el 155 i podem reactivar totes les polítiques republicanes que ens permetin defensar els interessos de la ciutadania”. I és en aquesta línia que, sense més dilació, les conselleries ja s’han posat a la feina, trepitjant territori i retornant la institució al servei de la ciutadania d’aquest país, tasca urgent i necessària després de mesos sota el 155.

Amb el Govern de la Generalitat de Catalunya en marxa som molt més forts perquè hem eliminat el 155 i podem reactivar totes les polítiques republicanes
Marta Vilalta Portaveu d'Esquerra Republicana
 El vicepresident Pere Aragonès dirigeix unes paraules a l'equip de Vicepresidència, Economia i Hisenda
El vicepresident Pere Aragonès dirigeix unes paraules a l'equip de Vicepresidència, Economia i Hisenda

La fi del 155: s’aixeca la intervenció de les finances de la Generalitat

El vicepresident Pere Aragonès ha anunciat avui l’aixecament de la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya imposada al juliol i al setembre de 2017 per part del ministeri d’Hisenda i ha reclamat al govern espanyol que aixequi també les mesures de control del novembre de 2015 amb “la màxima brevetat possible”. En les primeres declaracions com a nou vicepresident i conseller d’Economia, Aragonès ha assegurat que el departament d’Economia i Hisenda torna a la normalitat, “al bon funcionament dels serveis públics, a reduir les càrregues burocràtiques derivades del 155” i que es posa en marxa.

Aragonès, que ha estat rebut amb escalf pels treballadors i treballadores del departament, seguirà la tasca d’Oriol Junqueras al capdavant de la conselleria. Demà anirà a Estremera a fer un traspàs del tot anòmal amb l’anterior vicepresident.


En defensa de l’escola catalana

En el seu primer acte públic, Josep Bargalló, nou conseller d’Ensenyament, va assistir diumenge a un acte de suport als docents i professionals de l’educació a Sant Andreu de la Barca sota el lema “Una educació en llibertat”. El conseller va ser contundent en la defensa de l’escola catalana: “el departament d’Ensenyament és l’única autoritat educativa a Catalunya”.

Avui, després d’anar a la seu de la conselleria, Bargalló s’ha desplaçat a Badalona, on s’ha reunit amb el govern municipal i membres de la comunitat educativa per copsar les necessitats en matèria d'educació de la ciutat.

 Josep Bargalló, conseller d'Ensenyament, parla amb membre de la comunitat educativa de l'IES El Palau / ACN
Josep Bargalló, conseller d'Ensenyament, parla amb membre de la comunitat educativa de l'IES El Palau / ACN

Treballar per un sector primari competitiu i sostenible

La nova consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha encetat el càrrec trepitjant territori. Diumenge va anar a la Noguera a l’estrena oficial de la posada en reg de l’última fase del Canal Algerri-Balaguer. Per Teresa Jordà fer costat al sector primari és una prioritat i des de Lleida va defensar un sector “fort, competitiu i sostenible”.

Aquest matí la consellera s’ha incorporat al departament enmig de la rebuda dels treballadors i treballadores i el primer que ha fet ha estat conversar amb la seva predecessora, Meritxell Serret. Demà, Jordà anirà a Brussel·les a fer el traspàs de carteres amb l’exconsellera.

 La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en una visita al territori diumenge / ACN
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en una visita al territori diumenge / ACN

Al costat del jovent compromès

Chakir El Homrani
ha iniciat la seva etapa com a conseller de Treball, Afers socials i Famílies amb empenta i fent costat al jovent compromès. Avui s’ha reunit amb la direcció i secretaris del departament per analitzar la situació i els efectes del 155 i, així, determinar les principals polítiques que volen dur a terme en aquesta legislatura.

El nou conseller, però, ja va començar la seva tasca diumenge, tot participant al primer Congrés de Caps de l’escoltisme català, des d’on els va agrair l’enorme tasca de cohesió social i de construcció d’una societat lliure amb ’”una ciutadania crítica i amb valors”.

Volem un sector primari competitiu i sostenible, un sector primari fort
Teresa Jordà Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Continuar donant assistència sanitària a tothom

Des de Salut, la consellera Alba Vergés també ha estat rebuda per un bon nombre de persones aquest matí al departament, des d’on ha dirigit unes paraules d’agraïment a tots els professionals per haver aguantat “el sistema durant aquests mesos tan foscos del 155”. Vergés ha aprofitat per remarcar que des de Catalunya es continuarà donant assistència sanitària a tothom i ha instat al també nou govern de Sánchez a “derogar el reial decret estatal del PP que denega la universalitat d’aquest dret”.

Posteriorment, la nova consellera també s’ha reunit amb el departament per analitzar els efectes del 155 i abordar els principals eixos del departament.

 El nou conseller d'Exterior, Ernest Maragall, arriba aquest matí a la seu del departament
El nou conseller d'Exterior, Ernest Maragall, arriba aquest matí a la seu del departament

Recuperar la presència internacional de Catalunya

Ernest Maragall, que des de les portes del departament d’Exteriors ha afirmat que avui començaven a “revertir els efectes del 155” i a “reprendre la feina” de l’exconseller Romeva, demà anirà a Estremera per fer un traspàs de cartera del tot excepcional.

Com explicava diumenge a RAC1, la prioritat del nou conseller és “reprendre el camí el més aviat possible”, tot recuperant la presència internacional de Catalunya que, per ell, és clau per “la partida de la qüestió catalana”.

Hem de reprendre el camí el més aviat possible i recuperar la presència internacional de Catalunya
Ernest Maragall Conseller d'Exteriors

Afrontar la injustícia de les persones preses polítiques

A Justícia, la consellera Ester Capella ha pogut fer un traspàs més normal amb l’exconseller Carles Mundó. A diferència de Mundó, Capella assumirà també dues noves competències: Afers Religiosos i Memòria Històrica.

La nova consellera de Justícia ha dirigit unes paraules al departament, des d’on ha aprofitat per deixar clara l’anomalia de la situació dels presos i les preses, que estan a més de 600 quilòmetres de casa. Capella ha comentat que aquesta qüestió “no hauria d’estar ni a la taula de negociació”, perquè és tracta de “l’aplicació estricta del dret”.