Aragonès i Vergés presenten una nova eina 3D que millora la qualitat de les cirurgies d’alta complexitat

La tecnologia permet, per primera vegada a tot l’Estat, que l’equip de cirurgia vegi la imatge en 3D de l’anatomia del pacient mentre l’està operant

L’Hospital de Sant Pau és el primer de tot l’Estat a tenir una innovadora eina per a cirurgies d’alta complexitat que permet que tot l’equip d’un mateix quiròfan vegi, durant l’operació, la imatge en 3D reconstruïda de l’anatomia del pacient. Tal com han explicat avui el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, suposa un important salt qualitatiu perquè el coneixement de les estructures anatòmiques de cada pacient és bàsic per garantir el millor abordatge quirúrgic.

Les altres tecnologies 3D que s’han utilitzat fins ara en cirurgia, com les ulleres de realitat virtual, només poden ser utilitzades per una persona en el mateix moment –normalment el cirurgià o cirurgiana. I com que li fan perdre la visió de l’abordatge de la cirurgia, dificulten la seva tasca. La nova eina presentada avui, en canvi, és un model anatòmic hologràfic 3D que permet que tot l’equip de cirurgia vegi alhora les imatges anatòmiques del pacient i no hi hagi la necessitat de sortir del quiròfan per consultar-les en cas de dubte, cosa que estalvia temps i desplaçaments. També pot retransmetre les imatges a d’altres espais, i això pot ser molt beneficiós per a la docència.

“Hem d’apostar per l’economia de la vida”, ha afirmat el vicepresident Aragonès, convençut que “tenim un tractor de benestar, de generació de coneixement i de riquesa que és el nostre sistema de salut, que a més és públic i universal, i ens fa més forts com a país”.

  Aragonès i Vergés presenten una nova eina 3D que millora la qualitat de les cirurgies d’alta complexitat

L’eina 3D l’han desenvolupada l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau amb la col·laboració de la companyia tecnològica Newtonlab Space i el suport de Mobile World Capital. El primer cas clínic en què s’ha aplicat ha estat el d’un pacient afectat per un tumor poc freqüent al pàncrees; concretament, un tumor pseudopapil·lar sòlid-quístic de 8 cm de diàmetre situat al cap del pàncrees. Ha calgut una intervenció anomenada duodenopancreatectomia cefàlica per via laparoscòpica, amb la qual s’han extirpat les zones afectades i s’han fet reconstruccions.